Deze website maakt gebruik van cookies.

Poppodia Trends 2007-2013

Tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 presenteerde de VNPF de eerste resultaten van een gloednieuw onderzoek over trends en ontwikkelingen bij poppodia in de periode 2007 t/m 2013.

Deze periode kenmerkte zich door een economische recessie en daarmee samenhangende dalende publieksinkomsten (horeca), dalende overheidsfinanciering (subsidie) en stijgende lasten (huisvesting, personeel, programma). Dit terwijl de podia minder betalende bezoekers ontvingen en met name de clubavonden flink terugliepen.

Ondanks de recessie weten de poppodia zich vooralsnog financieel goed staande te houden door creatief ondernemerschap te tonen, maar de VNPF waarschuwt dat de rek er uit is bij veel podia en dat verder teruglopende inkomsten en stijgende lasten funest kunnen zijn. Bovendien zeggen financiele resultaten weinig over het behalen van de artistiek-inhoudelijke doelstellingen (zoals talentontwikkeling) die verder onder druk zijn komen te staan.

De presentatie werd aangevuld met cijfers van onderzoekers André Nuchelmans van de Boekmanstichting en Cultuurindex Nederland en Gwen Teesing van APE, die de cijfers in een breder economisch perspectief plaatsten en lieten zien hoe de ontwikkelingen bij poppodia zich verhouden tot sectoren zoals film en podiumkunsten in het algemeen. 

Download de presentatie 


Gerelateerd nieuws

Meer