Arne Dee
Beleidsmedewerker
t: 020-4215005
e: arne@vnpf.nl
De VNPF heeft in 2003 het Poppodium Analyse Systeem (PAS) gelanceerd. Dit online systeem biedt podia de mogelijkheid hun jaarcijfers aan te leveren via een vragenlijst, hun gegevens te vergelijken (benchmarken) met andere podia, en geeft inzage in marktinformatie (demografische gegevens) van hun gemeente en regio.
Het Poppodium Analyse Systeem (PAS) is hier te vinden.
Vragenlijst
Door middel van een digitale vragenlijst worden elk jaar tussen januari en juni bij alle VNPF-podiumleden de bedrijfsmatige gegevens verzameld van het afgelopen jaar. Dit betreft cijfers over de organisatie, activiteiten, optredens, bezoeken, horeca, werkgelegenheid, inkomsten en uitgaven.
Branchegegevens
De cijfers van de individuele podia worden opgeteld en geanalyseerd om een totaalbeeld te krijgen van de branche en de ontwikkelingen daarbinnen. Deze cijfers worden gepresenteerd in de jaarlijkse publicatie 'Poppodia en -Festivals in Cijfers'. Kijk hier voor actuele cijferpublicaties.
De VNPF beoogt met het PAS een overzicht te krijgen van de gehele sector. Dat versterkt de belangenbehartiging: we kunnen gevolgen van wet- en regelgeving tot op de euro berekenen. Met de gegevens kunnen we relevante partijen een beeld geven van de sector, bijvoorbeeld bij gemeentelijke onderhandelingen en om invloed uit te oefenen op het beleid in Den Haag. Het geeft ook een betere basis voor de ontwikkeling van projecten op het gebied van professionalisering en programmaontwikkeling.
Aanvullend onderzoek en representatie
De jaarcijfers van de podia worden jaarlijk ook geleverd aan relevante partijen, voor verder onderzoek en representatie. Hierbij blijven cijfers van individuele podia altijd anoniem en niet herleidbaar. Zo worden de PAS-cijfers jaarlijks gebruikt in de statistieken podiumkunst van het CBS, de Atlas voor Gemeenten, en door de Boekmanstichting ten behoeve van de Cultuurmonitor (in opdracht van OCW).
PAS Benchmark module
In het Poppodium Analyse Systeem is voor alle podia ook een benchmarkmodule beschikbaar, waarmee podia hun eigen cijfers kunnen vergelijken met andere podia op basis van 170 verschillende indicatoren. Voor podia die hier toestemming voor hebben gegeven én de eigen gegevens compleet hebben aangeleverd, is het mogelijk hun cijfers 1-op-1 te vergelijken met andere poppodia. Van poppodia die hier geen toestemming voor hebben hebben gegeven zijn de gegevens niet individueel herleidbaar. Via een menu kan een referentiegroep worden gekozen (bijvoorbeeld podia met een bepaalde capaciteit, uit een bepaalde regio of met een bepaald aandeel vrijwilligers). Daarnaast is het ook mogelijk om een aantal podia te selecteren op naam of door middel van een filter. Door bepaalde groepen uit te filteren zijn de relevante podia te vinden en blijft een meer vergelijkbare referentiegroep over. Podia kunnen er veel voordeel mee behalen,zoals:
SENA en Belastingconvenant
Specifieke PAS-gegevens worden ook gebruikt voor afspraken met externe partijen zoals SENA en de Belastingdienst. Podia kunnen er voor kiezen op deze wijze via de VNPF collectief auteursrechten af te dragen en/of deelnemen aan het Belastingconvenant t.b.v. de registratie van vergoedingen en verstrekkingen van medewerkers (werknemers en vrijwillgers). Dit kan de podia kosten schelen en leidt tot administratieve lastenverlichting.
Verplichting
In de Algemene Ledenvergadering van 15 juni 2005 is door een ruime meerderheid van de podia besloten tot verplichtstelling van het Poppodium Analyse Systeem voor VNPF podiumleden. Dit houdt in dat VNPF-podiumleden zichzelf verplichten tot het invullen van de PAS vragenlijst en de afname van de PAS online benchmark module met betaling van bijbehorende kosten (zie hieronder). Voor nieuwe leden geldt dat bij aanmelding als VNPF lid na 1 juni van het kalenderjaar, de verplichting voor het invullen van de vragenlijst dat jaar komt te vervallen.
Kosten
De kosten van de afname van het Poppodium Analyse Systeem voor VNPF zijn gebaseerd op de maximale publiekscapaciteit van het desbetreffende podium. Voor de kosten kijken op de lidmaatschapspagina.
Op woensdag 12 september 2018 publiceerde de VNPF de jaarcijfers (2017) van de aangesloten 58 poppodia en 47 popfestivals. Er is ook een Engelstalige versie beschikbaar.
12-09-2018Tijdens het Congres Poppodia -en Festivals op 14 september 2016 presenteerde de VNPF de jaarcijfers 2015 van de aangesloten leden. De publicatie geeft onder andere een overzicht van activiteiten, bezoek, werkgelegenheid, inkomsten en uitgaven van de poppodia.
15-09-2016Uit de mooie Infographic Festival overzicht 2015 van EM-Cultuur blijkt dat 44% van het aantal festivals een popfestivals is.
08-04-2015Tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 presenteerde de VNPF de eerste resultaten van een gloednieuw onderzoek over trends en ontwikkelingen bij poppodia in de periode 2007 t/m 2013.
19-01-2015NBTC Holland Marketing en Gastvrij Nederland, de Nationale Raad voor Toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, hebben de jaarlijkse cijfers van de gastvrijheidseconomie gepubliceerd in een digitaal magazine.
22-12-2014Gisteren zijn de Statline-tabellen over de Podiumkunsten aangevuld met gegevens over het jaar 2013.
16-12-2014De VNPF heeft vandaag de jaarcijfers 2013 gepubliceerd van de 49 VNPF poppodia die in 2013 actief waren. De podia presenteerden gezamenlijk bijna 18.000 optredens, dat resulteerde in ruim 3,1 miljoen bezoeken. De cijfers zijn vergelijkbaar met de cijfers van 2012, waaruit blijkt dat de markt zich redelijk heeft gestabiliseerd na de crisisjaren. Later dit jaar publiceert de VNPF een uitgebreider onderzoek, met daarin een terugblik op de trends en ontwikkelingen bij poppodia in het laatste decennium.
10-09-2014De Cultuurindex Nederland 2013 levert belangrijke inzichten over consumentengedrag, arbeid, organisatie en geldstromen in de cultuursector, en over maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur.
27-03-2014Het gemiddeld aantal popconcerten en clubavonden per poppodium is opnieuw afgenomen in 2012. Ook de publieksinkomsten per poppodium zijn in 2012 gedaald. Ondanks deze trend wisten de poppodia bezoekaantallen (ruim 3,3 miljoen bezoeken) op peil te houden, door gemiddeld meer bezoekers per concert te trekken. Het bezoek aan clubavonden en nachtprogrammering liep ook in 2012 verder terug. De Nederlandse poppodia hebben sinds begin 2008 te kampen met teruglopende publieksinkomsten, terwijl artiestengages, werkgeverslasten en huisvestingskosten blijven stijgen. Horecabestedingen van bezoekers lopen terug en de entreeprijzen stijgen al een aantal jaren sneller dan de koopkracht. De stijging van entreeprijzen is bovendien groter dan bij andere vrijetijdsbestedingen, waardoor de concurrentiepositie van poppodia op de vrijetijdsmarkt niet beter wordt. Dit blijkt uit ‘Poppodia in Cijfers 2012’, de jaarlijkse publicatie van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) die vandaag is gepresenteerd op het VNPF-Congres in Atak te Enschede.
24-09-2013Deze week presenteert Respons voor de eerste keer de officiële branchecijfers festivals. De branchecijfers zijn opgesteld onder auspiciën van de Vereniging van EvenementenMakers. Naast het opstellen van de branchecijfers, brengt Respons dit jaar ook voor het eerst de Festival Monitor uit, een uitgebreide analyse van de festivalmarkt in Nederland, inclusief de ranglijst van de grootste festivals.
19-09-2013Het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) heeft de podiumkunstentabellen in Statline, de elektronische databank van het CBS met statistische informatie, voor de jaren 2005-2011 aangevuld. De gegevens van het CBS zijn deels gebaseerd op de gegevens uit het Poppodium Analyse Systeem.
03-09-2013