Kees Lamers
Beleidsmedewerker
t: 020-4215005
e: keeslamers@vnpf.nl
Per 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft en geldt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Nieuw is dat zowel opdrachtgever als -nemer verantwoordelijk zijn voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Hiermee verdwijnt de totale vrijwaring van opdrachtgevers. De wetgeving over het onderscheid tussen loondienst en zelfstandigheid is niet gewijzigd. Alleen de VAR is verdwenen.
De nieuwe wet kan gevolgen hebben voor je organisatie. Feitelijk dient er een herijking plaats te vinden van de aard van de arbeidsrelaties met opdrachtnemers/zzp’ers. Tot 1 mei 2017 is er tijd voor implementatie; handhaving door de Belastingdienst heeft een puur voorlichtend karakter.
VNPF adviseert haar leden om de tijd tot 1 mei 2017 te gebruiken om de aard van de werkzaamheden van zzp’ers te kwalificeren.
Modelovereenkomsten
Een modelovereenkomst is niet verplicht. Als er – uitgaande van de criteria van de Belastingdienst – overduidelijk sprake is van zelfstandigheid, is een modelovereenkomst helemaal niet nodig. Bij twijfel over de mate van zelfstandigheid, kan een door de Belastingdienst goedgekeurde standaard modelovereenkomst worden gebruikt. Deze biedt vooraf zekerheid. Het is dan van groot belang dat in de praktijk wordt gewerkt volgens de bepalingen van de modelovereenkomst.
Artiesten
De VNPF heeft samen met een aantal andere brancheorganisaties, de NTB en FNV-KIEM twee modelovereenkomsten ontwikkeld voor artiesten. Een voor artiesten die individueel optreden en een voor zij die optreden in een gezelschap/band. Deze zijn door de belastingdienst goedgekeurd en hier te downloaden.
Artiestenregeling
Voor een optreden van een band/artiest geldt meestal dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Als er overduidelijk geen sprake is van een dienstbetrekking, is een modelovereenkomst niet verplicht.
Per 1 mei 2016 gelden er andere regels voor artiesten om wel of geen gebruik te maken van de Artiestenregeling. Dat kan op meerdere manieren: met een modelovereenkomst voor artiesten en met een eigen verklaring van de artiest. VNPF heeft haar leden een format voor een Eigen Verklaring gestuurd.
Medewerkers podia en festivals
Ook voor zelfstandigen die in opdracht van de podia en festivals werken, is de VNPF aan het onderzoeken of het mogelijk is modelovereenkomsten te ontwikkelen. Samen met andere partijen (waaronder de Belastingdienst) onderzoekt de VNPF hoeveel overeenkomsten er moeten komen en voor welke functiegroepen.
Criteria zelfstandigheid Belastingdienst
De Belastingdienst beoordeelt aan de hand van drie criteria of er sprake is van een dienstbetrekking (loondienst). Deze criteria zijn niet nieuw en werden ook gehanteerd ten tijde van de VAR. Hieraan is niets veranderd.
Als het antwoord op een van deze drie vragen ´nee´ is, dan is er géén sprake van een dienstbetrekking (loondienst). De moeilijkste vraag om te beantwoorden is die over de gezagsverhouding.
Bij het beoordelen of er sprake is van een dienstverband moeten alle omstandigheden in onderlinge samenhang worden bezien. Het gaat daarbij zowel om de intentie van partijen als de wijze waarop daaraan feitelijk uitvoering wordt gegeven.
Wanneer is iemand zelfstandige?
De volgende omstandigheden dragen bij aan het oordeel 'geen dienstbetrekking':
Wanneer is iemand niet een zelfstandige?
Uit jurisprudentie blijkt dat onder andere de volgende factoren van belang kunnen zijn bij de beoordeling of er sprake is van een dienstbetrekking:
Misverstanden over de Wet DBA
Meer informatie?
Voor meer informatie, zie de bijlagen aan de rechterzijde van deze pagina of bekijk de Toolkit DBA voor opdrachtgevers van Belastingdienst.
Kamervragen over de Wet DBA
De afgelopen maanden hebben Kamerleden aan de staatssecretaris van Financiën (Wiebes) vragen gesteld over de Wet DBA. In onderstaande pdf’s heeft VNPF relevante antwoorden van de staatssecretaris gemarkeerd.
BV-constructie & Gezagsverhouding & Tijdelijke vervanging
Tijdelijke vervanging werknemer door zelfstandige
Toezicht, handhaving en bewijslast Belastingdienst
Vrije vervanging & Feitelijke werkzaamheden
Wie is er verantwoordelijk bij het gebruik van een tussenpersoon
Transitiejaar & Administratieve lasten
Naheffingen verhalen op opdrachtnemer
Zekerheid modelovereenkomst & Verantwoordelijkheid dienstverband
Tijdens de vergadering van dinsdag 4 oktober 2016 heeft de Tweede Kamer zeven moties aangenomen inzake de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De Tweede Kamer wil onder andere een kortere doorlooptijd voor de beoordeling van modelovereenkomsten en uiterlijk half december een besluit over de voortgang van de wet.
06-10-2016Om zicht te krijgen op de ongewenste en onvoorziene arbeidsmarkteffecten door de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) opent de Belastingdienst vanaf 17 oktober een speciaal klachtenmeldpunt voor zelfstandigen.
03-10-2016De Belastingdienst heeft tot dusver 370 voorgelegde modelovereenkomsten goedgekeurd. In totaal zijn er 4481 contracten voorgelegd. Dit blijkt uit een WOB-verzoek van MKB Belangen.
06-09-2016Van leden krijgen we de vraag of er al modelovereenkomsten zijn voor technici. Nee, voor zowel geluid- als lichttechnici zijn er nog geen modelovereenkomsten. We zijn intensief de mogelijkheid en de voor- en nadelen aan het bekijken van het ontwikkelen van een modelovereenkomst voor bijvoorbeeld een programmeur, marketeer of technici (licht en geluid). Lees verder als je wilt weten hoe dat zit.
18-05-2016Staatssecretaris Wiebes heeft op 26 april antwoord gegeven op Kamervragen over ‘de nieuwe wereld van ZZP’ers’.
27-04-2016De Belastingdienst heeft een factsheet over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) gepubliceerd. In deze factsheet vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de opvolger van de VAR.
01-03-2016De afschaffing van de VAR en de invoering van de Wet DBA zorgen voor de nodige onrust onder ZZP-ers. Naar aanleiding van een petitie waarin wordt verzocht om een herziening van de Wet DBA hebben PvdA-kamerleden Kamervragen gesteld.
01-03-2016De invoering van het stelsel van modelovereenkomsten, de vervanger van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR), roept veel vragen op voor opdrachtnemers en opdrachtgevers. Recent heeft de Belastingdienst de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.
15-02-2016De Eerste Kamer heeft het voorstel voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) op 2 februari 2016 na stemming aangenomen.
03-02-2016Als je organisatie het contract met een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) deze maand nog voorlegt aan de Belastingdienst, vertelt de fiscus vóór 1 april 2016 of er aan de regels is voldaan. De overeenkomst kun je per e-mail toesturen aan de Belastingdienst.
15-01-2016In het transitieplan voor het uitfaseren van de Verklaring arbeidsrelatie en invoeren van het stelsel van modelcontracten voor de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers speelt voorlichting een centrale rol. Welke vormen neemt dit aan?
07-01-2016De commissie Financiën van de Eerste Kamer heeft een brief aan staatssecretaris Wiebes gestuurd met veel kritische vragen die er nog leven rond het vervangen van de VAR-verklaring door een modelcontract. Zelfs zijn eigen partij, de VVD, heeft 'grote reserves' bij zijn wetsvoorstel.
21-12-2015De fiscus gaat in de voorbeeldovereenkomsten (dit stelsel dient ter vervanging van de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR)) aangeven welke artikelen van belang zijn voor de beoordeling van de arbeidsrelatie.
10-12-2015De belastingdienst verwacht dat de nieuwe wet- en regelgeving omtrent VAR op 1 april 2016 ingaat. Tot die tijd is de VAR voor 2014, 2015 en 2016 geldig. Tenzij je ander werk doet onder andere omstandigheden. Dan is deze overgangsregeling niet op jou van toepassing en dien je een nieuwe VAR aan te vragen.
12-11-2015De VAR-verklaring voor zzp'ers en freelancers blijft langer geldig. Staatssecretaris Wiebes heeft besloten dat de nieuwe zzp-wet pas ingaat op 1 april 2016, in plaats van op 1 januari. De geldigheid van in 2014 en 2015 afgegeven verklaringen wordt daarom verlengd.
20-10-2015Vanaf 1 januari 2016 kun je als onderneming te maken krijgen met een naheffingsaanslag of correctieverplichting voor de loonheffingen door de invoer van de vervanger van de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR).
13-10-2015De eerste twee voorbeeldcontracten uit het stelsel van modelovereenkomsten zijn inmiddels gepubliceerd. In deze documenten is duidelijk terug te zien dat een vrijwaring ontlenen aan deze modellen alleen toegestaan is als je in het contract expliciet verwijst naar de modelovereenkomst.
13-10-2015Voor de artiestenregeling gaat de VAR per 2016 vervallen. VNPF heeft gewerkt aan modelovereenkomsten ter vervanging. Maandag 12 oktober zijn de twee goedgekeurde modelovereenkomsten voor de artiestenregeling gepubliceerd op de website van de Belastingdienst
13-10-2015Er zijn sinds kort twee nieuwe stukken gepubliceerd over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, namelijk de Memorie van Antwoord (MvA) in de Eerste Kamer én de concept-Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor artiesten (en gelijkgestelde werknemers).
01-10-2015