Deze website maakt gebruik van cookies.

ARCHIEF: Maatschappelijke stage biedt podiumkunsten kansen

[Update 2014: Dit dossier en onderwerp is reeds afgesloten.]

Aankomend schooljaar gaan 195.000 middelbare scholieren op zoek naar een inspirerende 'maatschappelijke' stageplaats. Deze is vanaf 2011 verplicht voor alle leerlingen van het voorgezet onderwijs. Van deze enorme toestroom kunnen podiumkunsten de vruchten plukken. Het boekje ‘De toekomst in huis’ biedt handige tips voor het organiseren van een stageplek. Voor scholieren die stage komen lopen, is de brochure BackSTAGE ontwikkeld.

Een maatschappelijke stage is een vrijwilligersklus, waarbij jongeren zich inzetten voor een ander en zich op die manier oriënteren op de maatschappij. Vanaf schooljaar 2011 volgt elke scholier tijdens de opleiding een maatschappelijke stage. Het aantal uur waarin de stage wordt gevolgd is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor een vwo’er betekent dat 72 uur, voor een havist 60 uur en voor een vmbo’er 48 uur. Er ligt nu een wetsvoorstel voor alle schooltypes 30 uur.

Kansen
De maatschappelijke stage biedt mooie kansen voor zowel jongeren als podiumkunstinstellingen. Jongeren krijgen een kijkje in de keuken bij podiumkunstinstelling. Wanneer hun inspanningen worden gewaardeerd, zijn de leerlingen een positieve ervaring rijker en dat vertelt zich weer door. Podiumkunstinstellingen op hun beurt stimuleren jongeren een constructieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bovendien leren zij van jongeren kun wijze van kijken en beleven. Podiumkunstinstellingen maken op die manier kennis met publiek, vrijwilligers en medewerkers van de toekomst!

De toekomst in huis
Voor podiumkunsteninstellingen is het boekje 'De toekomst in huis!' ontwikkeld. Hierin staat beschreven wat een maatschappelijke stage is en hoe die georganiseerd kan worden. Een handig boekje met inspirerende voorbeelden.

BackSTAGE
Naast deze publicatie is er ook de brochure BackSTAGE , die een kijkje in de keuken geeft van podiumkunstinstellingen. BackSTAGE is bestemd voor scholieren die stage willen lopen. BackSTAGE is een uitgave van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland.

Coördinator
Wilt u meer weten over deze maatschappelijke stages of de brochure BackSTAGE bestellen (om mee te geven aan stagiaires), dan kunt u contact opnemen met de MaS (Maatschappelijke Stage) - coördinator: Loes Wagenmaker via: mas@vscd.nl en 020 421 50 05.

Maatschappelijke stage
Op 4 november 2009 hebben de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals), TIN (Theater Instituut Nederland), NAPK (Nederlandse Associatie voor de Podiumkunsten), VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) en MCN (Muziek Centrum Nederland) met staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een intentieverklaring Maatschappelijke Stages ondertekend. Er wordt samengewerkt aan vijfhonderd stageplaatsen in de podiumkunsten.

Bestellen publicaties
U kunt de brochures De toekomst in huis en BackSTAGE bestellen door een mail te sturen naar mas@vscd.nl onder vermelding van uw adres en het aantal te bestellen brochures. Ook kunt u zo aangeven of u posters en flyers over Maatschappelijke stages in de podiumkunsten wilt ontvangen.

Download BackSTAGE 

 

 

[Update 2014: Dit dossier en onderwerp is reeds afgesloten.]


Gerelateerd nieuws

Meer