Arne Dee
Beleidsmedewerker
t: 020-4215005
e: arne@vnpf.nl
Doel van de campagne is om bewustzijn te creëren bij het publiek: waarom is het onwenselijk dat er kaarten (voor meer dan het oorspronkelijk bedrag) worden doorverkocht en hoe koop je je kaarten wel veilig?
Dagelijks kopen duizenden mensen hun kaartjes voor concerten, theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en andere evenementen via internet. Wat velen niet weten, is dat er naast de officiële online verkooppunten ook veel websites zijn die op grote schaal kaarten opkopen en doorverkopen met als enig doel het maken van winst.
Het publiek betaald – vaak onbewust – veel meet voor een toegangskaart dan de oorspronkelijke prijs. Dit komt omdat het onderscheid tussen officiële en niet-officiële voorverkoopadressen moeilijk te maken is. Ook blijkt dat niet alle kaarten die zijn gekocht via deze ‘tussenhandel’ gegarandeerd toegang geven tot het evenement. Bezoekers die via deze tussenhandel kaarten kopen, betalen niet alleen teveel, maar helpen daarnaast onbedoeld de doorverkoop van tickets in stand te houden.
Wat is secundaire ticketing precies?
Secundaire ticketing – ook wel tussenhandel genoemd – is handel in tickets zonder toestemming van de organisator, artiest of zaal, met het maken van winst als enig doel, in de praktijk houdt het in dat in Nederland een dertigtal bedrijven dagelijks kaarten opkoopt voor concerten, evenement en sportwedstrijden om de3ze met winst te verkopen. Dit is meestal in strijd met de algemene voorwaarden van de organisator. Aangezien de tussenhandelaren geen investering hoeven te doen in het evenement en alleen het risico van het gekochte kaartje lopen, is het risico laag en de winst hoog. De organisator maakt en betaald ene landelijke en regionale promotiecampagne voor een artiest en de handelaar lift daarop mee.
Waarom is secundaire ticketing een probleem?
Dit doorverkopen van kaarten gebeurt zonder toestemming van de artiest of organisator, en doordat dit op grote schaal gebeurt, wordt onnodig schaarste gecreëerd. Zo blijven er weinig kaarten over die te koop zijn voor het oorspronkelijke bedrag. Vaak zijn bezoekers zich niet bewust van het feit dat zij veel meer betalen voor hun toegangskaart. Bezoekers komen veelal via Google of andere zoekmachines bij een tussenhandelaar terecht die geen connectie met de artiest of de organisatie heeft, maar wel kaarten verkoopt voor meer dan de oorspronkelijke prijs. Door termen als officiële kaarten, de laatste kaarten, betrouwbaar en veilig, denken veel bezoekers dat ze bij de officiële voorverkoopadres zijn beland.
Doorverkoop gebeurt niet alleen bij uitverkochte evenement. Ook veel evenement die nog in de verkoop moeten gaan of waarvoor nog voldoende kaarten bij de officiële voorverkoopadressen beschikbaar zijn, worden kaarten tegen een veel hogere prijs aangeboden. Dit wordt in veel gevallen echt niet gemeld, of zelf ontkend, via de secundaire ticketverkopers.
Enerzijds wordt het publiek gedupeerd, anderzijds loopt de cultuursector belangrijke inkomsten mis. Het gaat om ons publiek dat teveel betaald. Artiest en organisator hebben een lager entreebedrag vastgesteld om concerten voor een grotere groep toegankelijk te houden. Door het opkopen van deze kaarten zijn gewone bezoekers alsnog gedwongen om teveel te betalen. Daarnaast kunnen bezoekers hun geld maar één keer uitgeven en als ze teveel betalen voor een toegangskaart geven mensen minder uit aan andere concerten of aan horeca en merchandising op de concertlocatie. Dit geld gaat nu naar tussenhandelaren die niet investeren in cultuur. Dit leidt er dus toe dat er minder geld terugvloeit in de cultuurindustrie, wat uiteindelijk leid tot een minder cultureel divers aanbod in ons land.
Lees meer op ´Weet waar je koopt´.
Peter Kwint (SP) heeft vragen gesteld aan minister Van Engelshoven (OCW) over websites die sjoemelen met kaartverkoop. Minister van Engelshoven heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.
22-01-2019Er komt geen maximumprijs voor het doorverkopen van concertkaartjes. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet van SP en CDA verworpen waarin dat werd geregeld. Volgens de initiatiefnemers zou de 'tussenhandel' hooguit 120 procent voor een kaartje van een evenement mogen vragen. Als de koper toch meer in rekening wordt gebracht, zou hij het te veel betaalde kunnen terugvorderen.
26-10-2017De Britse tak van Sony Music geeft financiële steun aan een nieuwe campagne om kleine poppodia, de zogenoemde grassroots venues, in Groot-Brittannië te ondersteunen. De Britse branchevereniging Music Venue Trust (net als de VNPF lid van het Europese netwerk Live DMA) noemt de donatie een "baanbrekende" ontwikkeling en hoopt dat dit een aanmoediging is voor andere grote spelers om financiele steun te verlenen.
26-10-2017De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet geen aanleiding om nader onderzoek in te stellen naar de verkoop van tickets door Live Nation. ACM heeft geen bewijzen gevonden dat de hoge prijzen die op sites als Seatwave, waarvan Live Nation eigenaar is, voor doorverkoop-kaarten worden gevraagd het gevolg zijn van ongeoorloofde gedragingen van Ticketmaster en/of Seatwave. ACM concludeert dat de hoge prijzen worden veroorzaakt door vraag en aanbod in de markt.
09-06-2016Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd doorverkoop van concert tickets te onderzoeken.
02-02-2016Op Eurosonic werd het onderwerp ook besproken: ticketing. Live spelen wordt voor artiesten een steeds belangrijker inkomstenbron, en de hype rond grote artiesten als Adele en Coldplay lijkt alleen maar groter te worden. Resultaat: tweedehands tickets tegen woekerprijzen op internet. Her en der wordt geëxperimenteerd met tickets op naam. Tijd dit idee breder in te voeren?
22-01-2016Nederland en België gaan onderzoeken hoe ze samen de doorverkoop van concerttickets tegen woekerprijzen kunnen aanpakken. Dat hebben de economieministers van beide landen, Henk Kamp en Kris Peeters, telefonisch besproken.
21-12-2015SP-Kamerlid Jasper van Dijk roept iedereen op om ervaringen met dure tickets te mailen naar zijn Meldpunt Kaart te Duur.
09-12-2015Het Amsterdamse poppodium de Melkweg gaat een proef draaien waarbij tickets voor evenementen op naam worden verkocht.
05-11-2015Tweede kamerleden Monasch en Van Dekken (beiden PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken over de doorverkoop van toegangsbewijzen voor concerten (ingezonden 19 november 2014).
20-11-2014Ticketmaster heeft secondary ticketing marktplaats Seatwave overgenomen. Hierdoor vergroot Ticketmaster haar positie in Europa.
06-11-2014In nog geen jaar tijd is het ticketinglandschap in de Benelux behoorlijk opgeschud. Grote partijen worden opgekocht of zijn zelf op overnamepad, nieuwe initiatieven bevechten de onderkant van de markt en ondertussen blijft de techniek voortschrijden. Entertainment Business geeft een overzicht van een bewogen periode.
15-10-2014De onlangs gelanceerde website eticketbeurs.nl richt zich op de koop en verkoop van tweedehands e-tickets. Deze week treedt het naar buiten met kortingsacties op diverse e-tickets.
01-10-2014Ticketmaster treedt toe tot het SKEN-Ticketkeur. Na auditing is gebleken dat Ticketmaster ruim aan alle gestelde kwaliteitseisen voldoet en daarmee een impuls levert aan het op een duidelijke en betrouwbare manier verschaffen van toegangskaarten aan onder andere evenementenmarkt.
Op zaterdag 14 januari is tijdens Noorderslag 2012 het SKEN Ticketkeur geïntroduceerd: het keurmerk voor primaire ticketverkopers in de cultuur- en entertainmentbranche.
14-01-2012Caro Emerald, bekend van de hitsingles ‘Back it up’ en ‘A Night Like This’ en Fedde Le Grand o.a. van de hits ‘Put Your Hands Up For Detroit’, en recentelijk ‘So Much Love’ en de remix ‘Paradise’ van Coldplay, hebben besloten om actief mee te doen met de campagne Weet Waar Je Koopt.
18-11-2011In afwachting van wetgeving die de consument beter moet beschermen, hebben de consumententoezichthouders van Nederland, België en Luxemburg zich gezamenlijk gestort op websites die zich bezighouden met het doorverkopen van kaartjes voor concerten en evenementen.
23-03-2011