Berend Schans
Directeur
t: 020-4215005
e: berendschans@vnpf.nl
Bij de verkoop van toegangsbewijzen zijn wet- en regelgeving opgesteld. Van algemene voorwaarde tot secondary ticketing kwesties en privacy wetgeving. De VNPF informeert haar leden bij mogelijke wijzigingen en ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is het 'Wetsvoorstel doorverkoop toegangskaarten'. Op 10 oktober 2017 wordt de Wet doorverkoop toegangskaarten behandeld in de Eerste Kamer. De verwachting is dat er die dag niet gestemd gaat worden.
Het wetsvoorstel wil een verbod op de doorverkoop van toegangskaarten voor evenementen tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Je mag wel - als (professionele) tussenhandelaar, organisatie of artiest - administratie- en verzendkosten in rekening brengen. Deze kosten moeten rechtstreeks voortvloeien uit de koop van de toegangskaart en mogen niet meer bedragen dan 10% van de oorspronkelijke prijs van de toegangskaart.
Het wetsvoorstel is een langlopende kwestie. Dit initiatiefwetsvoorstel werd oorspronkelijk ingediend door de Tweede Kamerleden Gerkens en Van Vroonhoven-Kok op 21 mei 2008. Het voorstel werd op 6 april 2010 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdA, GroenLinks, D66, PvdD, CDA, PVV en het lid Verdonk stemden hierbij voor.
De Eerste Kamercommissies voor Justitie en voor Economische Zaken hebben op 8 juni 2010 het voorlopig verslag uitgebracht. De Eerste Kamercommissies voor Veiligheid en Justitie (V&J) en voor Economische Zaken (EZ) hadden n.a.v. het wetsvoorstel nog een aantal vragen en hebben verzocht om een memoire van antwoord bij de initiatiefnemers. De initiatiefnemers moeten dan binnen een termijn van 10-21 dagen na ontvangst van dit verzoek aangeven of zij meer tijd nodig hebben ter voorbereiding van deze verdediging. Dat is is in dit geval ook gebeurd.
De verdediging van dit voorstel is op 19 november 2013 overgenomen door Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA).
De commissie, van de Eerste Kamer, heeft de SP-fractie op 8 april 2014 gevraagd om bij de initiatiefnemers te vragen wanneer de memorie van antwoord van de initiatiefnemers verwacht kan worden.
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel doorverkoop toegangskaarten (31461) hebben op 24 februari 2015 de memorie van antwoord uitgebracht, waarna op 1 juli een brief met de reactie van de regering op het voorlopig verslag is gevolgd.
Nu de behandeling van het wetsvoorstel enige jaren heeft stilgelegen, een periode waarin de technische ontwikkelingen zijn doorgegaan en er bovendien sterk wisselende geluiden over nut en noodzaak van het wetsvoorstel zijn afgegeven, hebben de commissies V&J en EZ op 8 september 2015 besloten om de nadere procedure van het wetsvoorstel aan te houden, totdat een gesprek met deskundigen / voor- en tegenstanders heeft plaatsgevonden, waarmee de commissies zich willen laten informeren over nut en noodzaak, alsmede over technische mogelijkheden. Dit gesprek vindt plaats op 17 november.
Na gesprekken met de sector over secondary ticketing heeft Minister Van Engelshoven geconcludeerd dat er vooral behoefte bestaat aan betere voorlichting van consumenten over het veilig kopen van een evenementenkaartje.
07-11-2018Minister Van Engelshoven (OCW) verwacht in het najaar de Tweede Kamer op de hoogte te kunnen brengen van haar onderzoek naar mogelijke wetgeving voor de doorverkoop van tickets. Dat schrijft ze in een Kamerbrief van 15 maart.
21-03-2018Er komt geen maximumprijs voor het doorverkopen van concertkaartjes. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet van SP en CDA verworpen waarin dat werd geregeld. Volgens de initiatiefnemers zou de 'tussenhandel' hooguit 120 procent voor een kaartje van een evenement mogen vragen. Als de koper toch meer in rekening wordt gebracht, zou hij het te veel betaalde kunnen terugvorderen.
26-10-2017De Britse tak van Sony Music geeft financiële steun aan een nieuwe campagne om kleine poppodia, de zogenoemde grassroots venues, in Groot-Brittannië te ondersteunen. De Britse branchevereniging Music Venue Trust (net als de VNPF lid van het Europese netwerk Live DMA) noemt de donatie een "baanbrekende" ontwikkeling en hoopt dat dit een aanmoediging is voor andere grote spelers om financiele steun te verlenen.
26-10-2017Verplichte kosten die er later in het boekingsproces bijkomen, moeten in de eerste ticketprijs worden opgenomen. Nu is het vaak zo dat er tijdens het boekingsproces nog allerlei verplichte kosten bijkomen voor de consument. Dit mag niet volgens de ACM. Online aanbieders van tickets krijgen tot 1 oktober a.s. de tijd om hun praktijk aan te passen.
04-07-2017Mojo Concerts lijkt zich niet langer achter de Wet Doorverkoop Toegangskaarten te scharen. Dit blijkt uit een reportage van Radio 1-programma Argos.
09-12-2015Zoals bekend is, hebben de initiatiefnemers van het wetsvoorstel doorverkoop toegangskaarten (31461) op 24 februari jl. de memorie van antwoord uitgebracht, waarna op 1 juli jl. een brief met de reactie van de regering op het voorlopig verslag is gevolgd.
09-11-2015Tweede kamerleden Monasch en Van Dekken (beiden PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken over de doorverkoop van toegangsbewijzen voor concerten (ingezonden 19 november 2014).
20-11-2014In nog geen jaar tijd is het ticketinglandschap in de Benelux behoorlijk opgeschud. Grote partijen worden opgekocht of zijn zelf op overnamepad, nieuwe initiatieven bevechten de onderkant van de markt en ondertussen blijft de techniek voortschrijden. Entertainment Business geeft een overzicht van een bewogen periode.
15-10-2014De onlangs gelanceerde website eticketbeurs.nl richt zich op de koop en verkoop van tweedehands e-tickets. Deze week treedt het naar buiten met kortingsacties op diverse e-tickets.
01-10-2014Het publiek stelt veel vragen over de veranderingen in de Wet Koop op afstand. De wet is namelijk met ingang van 13 juni 2014 gewijzigd. Consumenten krijgen nu 14 in plaats van zeven werkdagen bedenktijd. Voor concert-, festival- en theaterkaarten geldt echter een uitzondering. Ook wanneer deze via internet zijn aangeschaft krijgt de consument geen bedenktijd. Deze uitzondering is nog steeds van kracht.
09-07-2014Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft de do’s & don’ts bij cameratoezicht, ziekte, screening en controle via social media gepubliceerd. Werkgevers overtreden namelijk te vaak de regels die het recht op privacy van werknemers beschermen.
13-02-2014