Deze website maakt gebruik van cookies.

Amendement aangenomen: 10 miljoen extra voor cultuur

07-12-2015 | Bron: mestmag, NRC, Kunsten '92

Coalitie en oppositie in de Tweede Kamer hebben samen 10 miljoen extra voor cultuur vrijgemaakt in 2016. VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks stemden er mee in dat het geld wordt overgeheveld van Economische Zaken naar de Cultuurbegroting. 

Er gaat 4 miljoen naar de festivals, waarvan 2,5 miljoen via het Fonds Podiumkunsten en 1,5 miljoen via andere fondsen. Het Mondriaan Fonds krijgt 1,5 miljoen euro om aankopen van collectiestukken door musea te ondersteunen.

Voor het verbeteren van de positie van kunstenaars op de arbeidsmarkt wordt 2 miljoen gereserveerd. Vijf ton wordt uitgetrokken voor postacademische instellingen voor beeldende kunst, voor de twee reizende operagezelschappen en voor topgezelschappen die internationaal optreden. 250.000 euro gaat naar de oprichting van een nieuw fonds, waar gemeenten een beroep op kunnen doen voor archeologische opgravingen en het onderzoeken en tentoonstellen van vondsten. 250.000 euro naar de Open Monumentendagen.

De wens van alle partijen in de Tweede Kamer om de cultuursector die nog lijdt onder de bezuinigingen van vier jaar geleden te hulp te schieten, bleek eerder deze week al groot. Een motie van de coalitie voor de financiering van de beveiliging van geruchtmakende exposities en culturele debatten haalde het niet, de meeste partijen vinden dat toch echt een politietaak. 

Lees hier meer over op Kunsten '92