Deze website maakt gebruik van cookies.

Belastingdienst doet extra onderzoeken naar ANBI

13-10-2015 | Bron: rendement.nl

Dit najaar zal de belastingdienst bij zo’n tweehonderd instellingen met de ANBI-status extra boekenonderzoeken uitvoeren. Deze onderzoeken gaan verder dan slechts het controleren van de ANBI-status of de informatieplicht die geldt voor ex-ANBI’s.

De Belastingdienst vindt het huidige toezicht op de ANBI’s te beperkt en daarom worden tweehonderd willekeurige boekenonderzoeken uitgevoerd. Het onderzoek kan zich bijvoorbeeld richten op de BTW of vennootschapsbelasting. Bij de keuze van organisaties zal de omvang van het financiële belang een rol spelen. 

De fiscus geeft verder aan dat als je organisatie met een boekenonderzoek te maken krijgt, het niet alleen gaat om de ANBI-status of de informatieplicht die geldt voor ex-ANBI’s, maar ook om zaken als compliance, omvang, verschijningsvorm en de financiële, fiscale en maatschappelijke impact van je organisatie. Het kan daarom geen kwaad om je eigen fiscale processen onder de loep te nemen. De resultaten van deze onderzoeken worden vervolgens gebruikt om relevante wet- en regelgeving zo nodig te verbeteren.