Deze website maakt gebruik van cookies.

Bezuinigingen in drie grote gemeenten teruggedraaid

19-06-2014 | Bron: Boekmanstichting

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam draait de bezuinigingen op kunst en cultuur terug.

 

In Amsterdam noemen de coalitiepartijen D66, SP en VVD cultuur een sterke economische motor; ze zijn van mening dat het de moeite loont om daarin te investeren. Volgens het bestuursakkoord wordt de cultuurbegroting vanaf 2017 met 7,6 miljoen euro verhoogd. Dat geld is vooral bedoeld voor kleinere kunstinstellingen en talentontwikkeling. Ook broedplaatsen en cultuur in de wijk krijgen aandacht. Kajsa Ollongren (D66) is de nieuwe wethouder van Economische Zaken, Kunst en Cultuur. 

Ook de cultuurwethouder van Den Haag, Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), mag 2 miljoen extra uitgeven.Voor het Spuiforum komt er een geheel nieuw plan. De gemeente verwacht dit binnen de geplande 181 miljoen euro te kunnen houden. Het oude plan wordt van tafel geveegd.

 Utrecht gaat wel op cultuur bezuinigen, maar de coalitiepartijen zoeken naar mogelijkheden om deze korting ongedaan te maken. Cultuurwethouder is Margriet Jongerius (GroenLinks). 

Het nieuwe gemeentebestuur van Rotterdam schrapt de 10 tot 15 procent extra bezuinigingen. Het budget voor cultuur blijft op peil. Cultuurwethouder is Adriaan Visser (D66).