Deze website maakt gebruik van cookies.

Clean Air Nederland eist afschaffing rookruimtes horeca

22-06-2016 | Bron: misset horeca

Clean Air Nederland (CAN) start donderdag 23 juni een rechtszaak tegen de Staat, waarin ze eist dat rookruimtes in de horeca worden afgeschaft.

Doel van deze procedure is het afschaffen van rookruimtes in de horeca om zo het rookverbod in de gehele horecasector verder door te trekken. De organisatie beroept zich op een verdrag met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van roken. Daarin is opgenomen dat lidstaten hun burgers moeten beschermen tegen tabaksrook in onder meer openbare ruimtes.

‘Deze overeenkomst vereist een actieve opstelling van de overheid om het gebruik van tabak te ontmoedigen’, aldus CAN. ‘De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca. De aanwezigheid van rookruimtes druist lijnrecht in tegen de verplichtingen op grond van dit door Nederland ondertekende verdrag.’

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat. ‘Dat brengt een gezondheidsrisico voor iedereen met zich mee.’

Volgens KHN voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. ‘Wij hebben goede hoop dat de rookruimtes kunnen worden behouden. Anders zou je ook de rookruimtes bij bijvoorbeeld bedrijven en instanties moeten afschaffen’, aldus de zegsman. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

VNPF houdt de rechtszaak nauwlettend in de gaten en zal haar leden hierover informeren als er nieuwe ontwikkelingen zijn.