Deze website maakt gebruik van cookies.

Coalitie stelt plan voor 'veiligheidsfonds' culturele instellingen een jaar uit

03-12-2015 | Bron: volkskrant.nl

Coalitiepartijen VVD en PvdA zien af van hun plan om volgend jaar een miljoen euro uit het gemeentefonds te reserveren voor de beveiliging van culturele instellingen. 

Minister Bussemaker van Cultuur was tegen het plan omdat gemeenten hun begroting voor volgend jaar al rond hebben en het geld niet kunnen missen. Dat meldt de Volkskrant.

De regeringspartijen VVD en PvdA kondigden vorige maand aan dat zij 1 miljoen wilden vrijmaken voor de beveiliging van omstreden culturele evenementen. Het moest een fonds worden 'ter bescherming van het vrije woord en de vrijheid van expressie'. Dit 'beveiligingsfonds' zou deel uit gaan maken van een totaal van 13,5 miljoen euro dat door de coalitiepartijen wordt gereserveerd voor culturele plannen.

Dat hele bedrag moest uit het gemeentefonds worden gehaald. Minister Bussemaker liet in een brief weten daar niet van gediend te zijn. Ze zou er liever helemaal vanaf zien. VVD en PvdA laten het plan niet los, maar hebben een motie ingediend om uit te stellen naar 2017.

De terugtrekkende beweging van de regeringspartijen stuitte op hoon van andere fracties. 'De coalitiepartijen wilden afgelopen maandag graag voor sinterklaas spelen met andermans geld. Geld van de gemeenten wel te verstaan', zei Van Dijk van de SP. 'Met zo'n coalitie heb je toch geen oppositie meer nodig als minister?', vond Grashoff van GroenLinks.