Deze website maakt gebruik van cookies.

Creatieve en culturele industrie vergroot aandeel in Europese economie

04-12-2014 | Bron: Buma/ Stemra

De Europese creatieve en culturele industrie levert een jaarlijkse bijdrage aan de Europese economie van €535,9 miljard. Waar de totale werkgelegenheid in Europa afnam met 0,7%, nam de werkgelegenheid in de creatieve sector juist met 0,7% toe. In deze sector zijn nu ruim 7 miljoen mensen werkzaam. Dat blijkt uit het onderzoek naar de creatieve en culturele industrie dat op 1 december in Brussel werd gepresenteerd aan Eurocommissarissen Günther Oettinger, Tibor Navracsics en Andrus Ansip.

Het onderzoek is uitgevoerd door EY in opdracht van Gesac, de Europese overkoepelende auteursrechtenorganisatie, en omvat elf sectoren: boeken, kranten en magazines, muziek, podiumkusten, televisie, film, radio, games, beeldende kunst, architectuur en reclamebureaus. Volgens Buma/Stemra CEO Hein van der Ree is dit een belangrijk onderzoek: “Niet alleen genieten mensen dagelijks van muziek; de creatieve en culturele sector levert een significante bijdrage aan de economie. Voor ons bevestigt het alleen maar dat de rechten van de makers essentieel zijn, en beschermd en versterkt moeten worden.”
 
Nieuwe media zorgen voor een sterke toename van de inkomsten binnen de sector. Het grootste gedeelte van de tijd die mensen doorbrengen op tablets wordt gebruikt voor culturele uitingen: met name muziek (streamingdiensten) en e-books leveren steeds meer inkomsten op.
 
Het rapport ‘Creating Growth: Measuring Cultural and Creative Markets in the EU’ is hier te downloaden.