Deze website maakt gebruik van cookies.

Einde VAR-verklaring uitgesteld

20-10-2015 | Bron: nos.nl

De VAR-verklaring voor zzp'ers en freelancers blijft langer geldig. Staatssecretaris Wiebes heeft besloten dat de nieuwe zzp-wet pas ingaat op 1 april 2016, in plaats van op 1 januari. De geldigheid van in 2014 en 2015 afgegeven verklaringen wordt daarom verlengd.

Het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties moet nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden. De stemming in de Eerste Kamer staat gepland voor 27 oktober. Wiebes zou ruim een week geleden al reageren op vragen over dit wetsvoorstel, maar deze nota is door de Eerste Kamer nog niet ontvangen. Het is daardoor maar zeer de vraag of stemming op 27 oktober wel mogelijk is.

De Staatssecretaris heeft laten weten meer tijd nodig te hebben om het nieuwe stelsel in te voeren, momenteel wordt een transitieplan ontwikkeld.

Het jaar 2016 zal dienen als overgangsperiode, waarin opdrachtgevers en opdrachtnemers de bestaande werkwijze kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Handhaving door de belastingdienst zal in de overgangsperiode meer het karakter krijgen van toezicht en waarschuwing.