Deze website maakt gebruik van cookies.

Europese Commissie werkt aan besluitvorming over PMSE

05-03-2014 | Bron: PMSE

Binnen de Europese Commissie wordt gewerkt aan een besluit over PMSE in het UHF-spectrum, dat voorgelegd zal worden aan het Europees Parlement. De voortekenen zijn niet goed.

1. Een spectrum van 29 MHz in de beide Duplex Center Gaps komt geharmoniseerd beschikbaar voor PMSE.


2. Een tweede spectrum van 30 MHz, bij voorkeur in het UHF-gebied tussen 470 en 790 MHz, zou toegewezen kunnen worden aan PMSE en op aanvraag gebruikt kunnen worden.


3. Verdere toewijzing van spectrum aan PMSE gebeurt op nationaal niveau.

Op het eerste gezicht zou je zeggen: PMSE krijgt toch maar mooi 59 MHz, en op nationaal niveau wellicht nog meer! De realiteit is anders.

Duplex Center Gap is wassen neus
Toewijzing van de Duplex Center Gaps aan PMSE, is een wassen neus. Dit is een sterk RF-vervuild gebied, zoals in diverse onderzoeken is aangetoond. Het hele idee van de Duplex Center Gaps is nu juist om de up- en downlink van mobiele diensten van elkaar te scheiden, omdat de kans op storingen anders te groot is. In dit vervuilde stukje spectrum heeft de professionele gebruiker niets te zoeken.

Vaag en onzeker
Het tweede punt, 30 MHz spectrum 'op aanvraag', is vaag en hoogst onzeker. In welk frequentiegebied wordt dit toegewezen? Een volgende Duplex Center Gap? Een ander onbruikbaar stukje spectrum dat niemand wil hebben? Een gebied waar geen microfoons of andere apparatuur voor beschikbaar is? En hoe verloopt de aanvraag? Wat zijn de voorwaarden voor de vergunningen?

In combinatie met punt drie - de landen voeren hun eigen beleid - kan elk land ergens een stukje spectrum toewijzen aan PMSE, gekoppeld aan een vergunning waarvan de voorwaarden onbekend zijn. Punt drie zegt impliciet dat een land ook helemaal niets mag regelen voor PMSE.

Hoeveel bandbreedte is nodig?
Om een en ander nog eens in perspectief te zetten:
- 30 MHz bandbreedte is nodig voor één middelgroot theater of poppodium, of voor één nieuwsstudio in Hilversum.
- 96 MHz is nodig voor grotere, dagelijkse producties zoals een musical of een televisieuitzending zoals The Voice.
- 120+ MHz is nodig voor grotere producties, evenementen en beurzen. Ook hiervan zijn er maandelijks enkele tientallen.

Feitelijke achtergrond: de digitale agenda

De feitelijke achtergrond van dit besluit: de Europese Commissie wil de weg vrijmaken voor het Tweede Digitaal Dividend (690-790 MHz) en op langere termijn voor het toewijzen van het hele UHF-spectrum aan mobiele toepassingen. Dit is de digitale agenda waar Eurocommisaris Kroes zich hard voor maakt en die ook wereldwijd is ingezet.

Zoals we eerder in deze nieuwsbrief hebben bericht is tijdens de World Radio Conference in 2012 feitelijk al besloten tot het toewijzen van de 700 MHz band (694 – 790 MHz) aan mobiele breedband diensten.

Tijdens de volgende World Radio Conference in 2015 zal dat bekrachtigd worden, implementatie zou dan op zijn vroegst vanaf 2017 mogelijk zijn. Intussen wordt duidelijk dat het hele UHF-gebied in het vizier is als ideaal spectrum voor mobiel breedband.