Deze website maakt gebruik van cookies.

Festivalorganisator? Je kan je kandidaat stellen voor het EFFE Festival Label 2015-2016.

13-10-2014 | Bron: Europese Commissie

Europe for Festivals, Festivals for Europe, kortweg EFFE, is een nieuw internationaal platform dat bruggen wil bouwen tussen festivals die de kunsten en hun publiek hoog in het vaandel dragen. Met de European Festivals Association (EFA) als gangmaker, lanceert dit nieuwe pilot project van de Europese Commissie nu een wereldwijde oproep tot geïnteresseerde festivals. 

De meest innovatieve festivals worden geselecteerd voor het EFFE festivallabel en -award. Een internationale festivaljury en experts  uit de kunsten, cultuur, economie en politiek zullen het selectieproces in goede banen leiden. 'Festivalhubs' uit de 28 lidstaten van de EU zorgen mee voor de oprichting, ontwikkeling en promotie van het EFFE platform in hun land. In de herfst van 2015 worden de labels en awards voorgesteld tijdens een gala op een van Europa’s grootste festivals. Festivals kunnen zich kandidaat stellen tot 15 november 2014.
 
Het EFFE festivallabel wil als kwaliteitslabel de internationale waardering uitdrukken voor het werk van festivals en tegelijk de toegankelijkheid tot de informatie voor publiek en geïnteresseerden verhogen. Het festivallabel en -award zijn een vorm van 'branding' die de interesse voor en deelname aan festivals stimuleert. 
 
Kandidaturen zullen door experts beoordeeld worden volgens drie criteria: 
artistiek engagement;
lokale verwevenheid;
en de Europese en globale uitstraling. 
 
Alle festivals van de 28 EU-lidstaten kunnen zich kandidaat stellen voor het label en worden uitgenodigd om aan te tonen waarom zij voldoen aan de bovengenoemde criteria. Naast de toekenning van het label, zal een internationale jury ook awards uitreiken aan de meest trendsettende  festivals.
Zowel de ontvangers van het label als de award winnaars zullen genieten van een verhoogde zichtbaarheid, nieuwe netwerkmogelijkheden, versterkt engagement van festivals in de artistieke gemeenschap, en erkenning voor hun uitzonderlijke kwaliteiten. De festivalgids, zowel in print als digitaal, bevat festivaldetails, artikels, 'facts &  figures' en zal voorgesteld worden tijdens het festivalgala in de herfst van 2015. 
 
EFFE gelooft dat het een belangrijk voordeel kan zijn voor de Europese festivals om door hun sectorgenoten en de Europese Unie erkend te worden voor hun uitzonderlijke artistieke kwaliteiten en hun maatschappelijk engagement. Het platform nodigt artiesten, directeurs, managers en publiek uit om de beste en meest creatieve festivals uit Europa te ontdekken door een 'feestelijke' reis langsheen Europa's diversiteit.
 
Voor Nederland fungeert als ‘Festivalhub’:
 
Academie der Kunsten
Frans de Ruiter
monet1871@gmail.com
+31 71 5272999
Meer informatie over EFFE en hoe je je kandidaat kunt stellen, vind je op www.effe.eu
 
De deelnamekosten bedragen € 50,-