Deze website maakt gebruik van cookies.

Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 1 januari 2018

23-11-2016 | Bron: VNPF

Handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot 1 januari 2018. Wiebes maakt de situatie omtrent de afschaffing van de VAR er niet per se duidelijker op.

Opdrachtgevers of opdrachtnemers die “opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking, lopen nog steeds risico op naheffingen en boetes vanaf 1 mei 2017”. Dat heeft staatssecretaris Wiebes afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Onrust bij opdrachtgevers en -nemers

Wiebes schrijft aan de Kamer dat er veel onrust is bij opdrachtgevers en -nemers. Overduidelijk niet alleen in onze sector. Opdrachtgevers zijn huiverig zzp´ers in te huren en zzp´ers zijn bang hun opdrachten kwijt te raken. Ook wij als VNPF hebben deze zorgen gedeeld met de politiek.

Herijking vrije vervanging en gezagsverhouding

Het kabinet gaat het komende jaar gebruiken om de criteria ´vrije vervanging´ en ´gezagsverhouding´ te herijken. Het sluit niet meer aan bij hoe de huidige arbeidsmarkt functioneert.

Onduidelijkheid blijft

Exemplarisch voor de manier waarop de staatssecretaris heeft gecommuniceerd over de Wet DBA, is zijn boodschap dat de kwaadwillende wel degelijk risico blijft lopen op naheffingen en boetes. Dit kan het geval zijn wanneer de Belastingdienst constateert dat er “moedwillig een evidente situatie van schijnzelfstandigheid bestaat”.

Regels rond Artiestenregeling blijven volgen

De regels rond de Artiestenregeling en de opting-out daarop, blijven van kracht. Hiervoor geldt het uitstellen van de handhaving niet. Eind juli mailden we jullie een format van een Eigen Verklaring opting-out Artiestenregeling. Deze is bij het VNPF-bureau op te vragen.

Deze Eigen Verklaring kun je gebruiken om de artiest te laten verklaren geen gebruik te maken van de Artiestenregeling. Het voordeel van deze Eigen Verklaring is dat je voor artiesten niet de (op het oog ingewikkelder) modelovereenkomst hoeft te gebruiken om de artiest uit de Artiestenregeling te laten stappen.

Opting-out ook op factuur

Het blijft belangrijk dat ook op de factuur staat dat er geen gebruik wordt gemaakt van de Artiestenregeling. Voor meer informatie zie de bijlage Hoe werkt de Artiestenregeling.

Meer informatie over de afschaffing van de VAR?

Voor meer informatie over de nieuwe Wet DBA en het gebruik van modelovereenkomsten kun je terecht op onze website. Of neem contact op met ons via keeslamers@vnpf.nl.