Deze website maakt gebruik van cookies.

Kabinet maakt 13,5 miljoen vrij voor cultuur, waarvan 1 miljoen voor beveiliging culturele evenementen

30-11-2015 | Bron: volkskrant.nl en jacquesmonasch.nl

Regeringspartijen VVD en PvdA willen in totaal 13,5 miljoen euro besteden aan culturele evenementen. Eén miljoen moet gestoken worden in de beveiliging van culturele evenementen.

De partijen zijn bang dat culturele instellingen anders afzien van dergelijke bijeenkomsten vanwege de hoge kosten voor beveiliging en de angst onder medewerkers. Door de extra kosten te vergoeden moeten de organisatoren zich vrij blijven voelen in hun keuzes.

PvdA Kamerlid Jacques Monasch: “Woorden moeten met woorden bestreden worden, nooit met wapens of bedreigingen. Maar in mei zagen we nog dat de lezing van de Deense cartoonist Kurt Westergaard in de Balie alleen onder zware beveiliging kon doorgaan. Wij horen steeds meer signalen dat organisatoren zich een volgende keer daar toch door laten afschrikken en dus aan zelfcensuur gaan doen. Zij verdienen onze onvoorwaardelijke steun. We buigen nooit voor bedreigingen.”

De VVD en de PvdA maken in totaal 1 miljoen vrij om deze debatten en tentoonstellingen te ondersteunen. Het voorstel maakt onderdeel uit van een breder plan om in totaal 13,5 miljoen extra te investeren in cultuur. Zo komt er verder:

• 6,5 miljoen voor beeldende kunst in gemeenten en op het platteland
• 2,5 miljoen voor festivals om nieuwe programmamakers en nieuwe ontwikkelingen meer ruimte bieden
• 1 miljoen voor jonge starters in de Cultuur om hen meer kansen te bieden en zelfstandig op eigen benen hun carrière te kunnen laten voortzetten
• 1 miljoen voor de verzekeringspremies om exposities en tentoonstellingen mogelijk te maken, met deze 1 miljoen een miljard meer aan waarde kan worden verzekerd
• 0,5 miljoen voor het Opera aanbod en haar jeugdeducatie in de regio
• 0,5 miljoen naar het post-academisch kunstonderwijs om de ontwikkeling van de top van de nationale en internationale kunstenaars te steunen
• 0,5 miljoen naar onze top gezelschappen en orkesten die zo hun internationale positie kunnen versterken en uitbouwen.

De Kamer debatteerde maandag 30 november 2015 over de cultuurbegroting. Tijdens dit debat bleek dat Minister Bussemaker het voorstel niet ziet zitten.