Deze website maakt gebruik van cookies.

Liefdevolle verwaarlozing

29-10-2014 | Bron: VNPF/VSCD

De vierde editie van het studiediner 'Tot Wederzijdse Liefde en Begrip', werd op 27 oktober georganiseerd, door de VNPF, VSCD en VNG, in het nieuwe Doornroosje in Nijmegen. De 112 wethouders cultuur, gemeenten ambtenaren, podia directies en besturen gingen met elkaar in een levendig en vooral zinnig gesprek over de sector.

 

Het diner wordt één keer in de vier jaar georganiseerd nadat de gemeenteraadsverkiezingen hebben plaatsgevonden en de nieuwe colleges van zijn geformeerd. Het doel is om de (nieuwe) wethouders cultuur en hun ambtenaren kennis te laten maken met de sector en een inhoudelijke discussie op te wekken, voorbij de cijfers en excel sheet van de eigen gemeente.

 

Sprekers editie 2014

De sprekers tijdens deze editie van het diner waren:

Cees Langeveld – Bijzonder hoogleraar Economie van de podiumkunsten Erasmus Universiteit
De inleiding van Cees Langeveld behandelde vraagstukken op het gebied van exploitatie, prijsbeleid en vestiging van podia. Hij richtte de blik op de externe en interne ontwikkelingen en hij liett zien welke keuzes er zijn bij bezuinigingen en het vergroten van de verdienkansen. Daarnaast lichtte hij een tipje van de sluier op over de resultaten van zijn laatste onderzoek naar samenwerking in de podiumkunsten. 

Michaël Roumen – Directeur Cultuurfonds Leiden
Michaël Roumen heeft als cultuurmakelaar de dagelijkse leiding over Cultuurfonds Leiden. Als een van de sprekers tijdens het diner heeft hij verteld over de totstandkoming en de werking van het fonds en welke rol het fonds inneemt in de financiering van de cultuurinstellingen en de versterking van de reatie tussen bedrijfsleven en cultuur.

Sandra van Thiel – Hoogleraar Publiek management Radboud Universiteit
In haar onderzoek richt Sandra van Thiel zich op de relatie tussen overheid en verzelfstandigde overheidsorganisaties. Zij geeft op deze manier inzicht in sturingsmethodes voor gemeenten wanneer zij organisaties op afstand zetten. De overgang naar een nieuwe relatie brengt aanpassingen met zich mee. Ze liet in haar presentatie zien hoe je om kunt gaan met knelpunten zoals: Hoe behoud je als gemeente invloed? Hoe ga je om met het spanningsveld tussen ondernemerschap en wetgeving en Hoe geef je de nieuwe relatie met instellingen vorm?

Thomas van Dalen – Organisatiestrateeg
Het vergroten van de maatschappelijke impact van organisaties is wat organisatiestrateeg Thomas van Dalen drijft. Halverwege het diner droeg hij een column voor over versterking van de lokale rol van de podia en de rol van de wethouder daarbij.

Afsluiter van het diner was theatermaker Lucas De Man.