Deze website maakt gebruik van cookies.

Start controles op maatregelen tegen agressie in horeca

14-04-2011 | Bron: Nieuwsbrief Maart 2011 Cluster Vrije Tijd van MKB-Nederland

De Arbeidsinspectie en de nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) gaan samen controleren of ondernemers in de horeca genoeg doen tegen agressie en geweld in hun bedrijf Tot februari volgend jaar bezoeken zij 1.150 horecabedrijven.

Ondernemers zijn verplicht maatregelen te nemen voor de veiligheid van hun medewerkers. De inspectiediensten helpen hen daar nu bij met een nieuw, online stappenplan. Ondernemers kunnen hiermee zelf controleren of zij hun bedrijf zo hebben ingericht dat ze agressie en geweld tegen medewerkers zoveel mogelijk voorkomen. En ze kunnen zien of ze genoeg doen om de gevolgen van agressie te beperken. Alle 42.000 horecabedrijven ontvangen een brief met informatie hierover.

Tot de maatregelen behoren bijvoorbeeld anti-agressietrainingen. Medewerkers, maar ook ondernemers, zijn zo beter voorbereid op het voorkomen van agressie en geweld. Is er toch sprake van agressie, dan leren ze daarmee om te gaan. Ook moeten opvang en nazorg geregeld worden.

Bedrijven en werknemers kunnen veel schade en hinder ondervinden van agressie. Dit kan leiden tot verzuim, ziekte, stress, omzetverlies en uiteindelijk tot het vertrek van medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat de horeca een van de drie sectoren is waar ondernemers agressie het meest als een probleem zien.

Kijk voor meer informatie op www.weethoehetzit.nl. Het stappenplan staat op www.zelfinspectie.nl/agressie/horeca.