Deze website maakt gebruik van cookies.

Verhoging BTW voorlopig van de baan

30-06-2015 | Bron: BNR

Doordat D66 de stekker uit de onderhandelingen over de belatinghervormingen heeft getrokken, is de verhoging van het lage BTW tarief voorlopig van de baan.

Na twee uur overleg heeft D66 de stekker getrokken uit de belastingonderhandelingen met het kabinet. Voor GroenLinks, ChristenUnie en SGP had verder praten toen geen zin meer; zonder D66 hebben ze geen meerderheid in de Eerste Kamer.
 
Volgens D66-leider Alexander Pechtold heeft het kabinet te weinig ambitie om mensen aan het werk te krijgen. Hij licht voor de microfoon van verslaggever Jaap Jansen toe: "Voor mij zit er een grote teleurstelling als het gaat om de banen. De vergoeding vond ik echt veel te laag, echt een lachertje, en ook een gemiste kans om de economie te hervormen."
 
"Ik zou zeggen: durf nou eens echt een keer in te grijpen in al die toeslagen en het ingewikkelde gedoe van de Belastingdienst. Dat zit er nu te weinig in."
 
Cynisme
De coalitie reageerde cynisch op het opstappen van Pechtold. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en staatssecretaris Wiebes van Financiën waren de agenda's al getrokken voor een vervolgoverleg toen Pechtold meldde dat hij niet meer mee deed.
 
Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt nu zelf met voorstellen, maar een grondige belastingherziening is voor deze kabinetsperiode van de baan. Een van de plannen, een verhoging van het lage btw-tarief, gaat ook niet door.