Deze website maakt gebruik van cookies.

Werkgevers: ook WW voor zzp'ers

13-10-2014 | Bron: Volkskrant

Dit stond op maandag 13 oktober 2014 op de voorpagina van de Volkskrant,  n.a.v. een manifest dat de Algemene Werkgeversvereniging VNO-NCW (AWVN ) gepresenteerd heeft aan premier Rutte. Hierin staat dat het stelsel van sociale zekerheid op de schop moet. Iedereen die werkt moet verzekerd zijn tegen werkloosheid en ziekte, verplicht een aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing. Dus ook de 1,2 miljoen zzp'ers.

De werkgevers vinden dat er iets moet worden gedaan aan de toenemende tweedeling, maar willen ook dat bedrijven nog flexibeler kunnen worden. Eenderde van de werkenden is niet meer in vaste dienst. Als mensen meer zekerheid hebben, geven ze meer geld uit, groeit de economie en komt er meer werkgelegenheid.

'Als de factor arbeid niet te vast kan zijn, moeten we de sociale zekerheden niet verwaarlozen. Mensen die onzeker zijn houden de hand op de knip en dat is niet goed voor de economie en de werkgelegenheid', zegt Harry van de Kraats, directeur van de AWVN.

De plannen moeten in overleg met politiek en vakbeweging worden uitgewerkt. Om ze een kans te geven, schetst de AWVN vooral contouren en noemt ze geen bedragen. Maar om ze betaalbaar te houden zouden de uitkeringen omlaag gaan. Wie meer wil, kan zich bijverzekeren. Een eigen risico moet voorkomen dat er bijvoorbeeld te snel een beroep op de ziektewet wordt gedaan. Die zou net als de zorgverzekering via particuliere verzekeraars moeten worden georganiseerd, met een standaard basispakket. 'Als iedereen zich verzekert, kunnen de premies betaalbaar zijn. Ook concurrentie leidt tot lagere premies', zegt Van de Kraats.

Vertegenwoordigers van zzp-organisaties vinden dat er wel 'ruimte voor het ondernemerschap' moet blijven, zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. 'Er moet niet te veel verplicht worden.' Marrink merkte bij de NOS op dat het 'plan van de werkgevers onhaalbaar' is.

Vandaag een overzicht van voor- en nadelen in de Volkskrant.