Deze website maakt gebruik van cookies.

Winnaars IJzeren Podiumdieren 2014 bekend

17-01-2015 | Bron: VNPF

Vandaag zijn de IJzeren Podiumdieren 2014 uitgereikt in de categorieën ‘beste directeur’, ‘beste programmeur’, ‘beste podium’, ‘beste festival’ en ‘beste marketeer’. Het IJzeren Podiumdier is een peer to peer vakprijs in de poppodium en -festival industrie.

Daarnaast zijn er twee Lifetime Achievements Awards uitgereikt. Winnaars van de Lifetime Achievement Award ontvangen deze prijs van het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals (VNPF). Lifetime Achievement Awards worden niet per se ieder jaar uitgereikt.

Winnaars zijn:

Beste directeur

Geert van Itallie, Melkweg (Amsterdam)

Uit de motivatie:
‘Van Itallie heeft de durf om bij de Melkweg echt iets te veranderen. Hij heeft goede ideeën en visie op talentontwikkeling en belangwekkende programmering. Van Itallie kijkt niet alleen naar Amsterdam, maar voelt ook verantwoordelijkheid voor de gehele popsector, getuige al zijn nevenfuncties.’

Beste programmeur

Bob van Heur, Le Guess Who? (Utrecht)

Uit de motivatie:
‘Le Guess Who was in 2014 het meest spraakmakende festival met een zeer spannend programma. Van Heur heeft zich een waar visionair getoond in het mede samenstellen van het programma.

Beste festival

Le Guess Who? (Utrecht)

Uit de motivatie:
‘De programmering en positionering van Le Guess Who? wordt ieder jaar sterker. Met de zaalmogelijkheden van TivoliVredenburg en het laagdrempelige Le Mini Who? is Le Guess Who? uitgegroeid tot een volwaardig indoorfestival.

Beste podium

Patronaat (Haarlem)

Uit de motivatie:
‘Patronaat is onderscheidend, denkt out-of-the-box en weet zich als een van de weinige podia in Noord-Holland een stevige positie te verwerven in het verzorgingsgebied van Amsterdam.’ ‘Patronaat presenteert met succes een veelzijdig en vernieuwend programma in een tijd waar menig podium op safe speelt.’

Beste marketeer

Joris Holter, Doornroosje & Merleyn (Nijmegen)

Uit de motivatie:
‘Holter is een inventief, creatief en vooral een inspirerend marketeer. Hij neemt ‘evidence-based’ beslissingen en laat zich niet sturen door emoties. Een duizendpoot die met vaardigheid en souplesse negenennegentig zaken tegelijk doet. Dat in een bewogen jaar, waarin de verhuizing van Doornroosje publicitair vlekkeloos is verlopen.’

Lifetime Achievement Awards

In 2015 gaan de Lifetime Achievement Awards naar Frans Goossens (Melkweg, Amsterdam en Amsterdam Roots Festival) en Wim Westerveld (Music Meeting en Chazz! Agency, Nijmegen). Goossens en Westerveld zijn twee pioniers van de programmering van niet-westerse muziek in Nederland. Met hun spraakmakende muziekprogrammering, voor zowel zaal (Melkweg en O42) als festival (Amsterdam Roots Festival en Music Meeting), hebben zij nationaal en internationaal een standaard gezet voor de programmering van wereldmuziek en de introductie hiervan bij een groot publiek.

Al decennialang krijgen zowel Goossens als Westerveld het voor elkaar om onder verschillende cultuurpolitieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdgeest een consistente en avontuurlijke muziekprogrammering te organiseren. Beide heren hebben wereldmuziek als volwaardig onderdeel van de Nederlandse podiumkunsten weten te agenderen bij de cultuurpolitiek, zowel op lokaal als op nationaal en zelfs internationaal niveau.

Frans Goossens wist als muziekprogrammeur van de Melkweg Nederland te overtuigen van de artistieke waarde van wereldmuziek. Artiesten als Youssou N'Dour, Thione Seck, Baaba Maal, Bembeya Jazz, Fela Kuti, Franco en Khaled kregen door Goossens een podium en een nieuw publiek. Als programmeur van zowel de Melkweg als het Amsterdam Roots Festival voelde Goossens de urgentie om muziek te programmeren voor heel Amsterdam en Nederland – dus niet alleen de blanke elite, maar ook de nieuwe Nederlanders. Genres als afrobeat, salsa en raï kregen via de Melkweg en het Amsterdam Roots Festival een springplank.

Wim Westerveld begon als muziekprogrammeur bij het in de jaren tachtig vermaarde Nijmeegse podium O42. Vanuit deze legendarische zaal ontstond het internationaal spraakmakende muziekfestival Music Meeting, dat in 2014 zijn dertigjarig bestaan vierde. De programmering van de Music Meeting heeft improvisatie als kern: met improvisatie als rode draad wordt er ieder jaar opnieuw een selectie samengesteld die geldt als één van de meest avontuurlijke van Nederland. Met de Music Meeting heeft Westerveld een ongekend hoog aantal artiesten en genres geïntroduceerd in Nederland, terwijl hij buiten het festivalseizoen om met het boekingskantoor Chazz! Agency ook talloze andere podia en festivals voorziet van avontuurlijke wereldmuziek.

Niet alleen nationaal, ook internationaal zijn zowel Goossens als Westerveld nog steeds zeer actief – beide heren stonden aan de basis van de oprichting van zowel de WOMEX (de belangrijkste internationale wereldmuziekconferentie) als het EFWMF (European Forum for Worldwide Music Festivals). Met hun inzet voor deze twee organisaties spelen Goossens en Westerveld achter de schermen ook internationaal een belangrijke rol bij de organisatie van niet-westerse muziek op de Europese podia en festivals.

Vorige winnaars Lifetime Achievement Awards
1997 - Leon Ramakers & Willem Venema
1998 - Jan Vollaard & Gert van Veen
1999 - Fons van Iersel & Piet Donker
2000 - Jaap van Beusekom & Cor Schlösser
2002 - Jan Willem Sligting
2004 - Peter Koppen & Pierre Ballings
2005 - Jerney Kaagman    
2008 - Pascal Bouma

Achtergrond
De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer to peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

De uitreiking wordt jaarlijks georganiseerd door de VNPF en Eurosonic Noorderslag.


De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren wordt mede mogelijk gemaakt door Kolibrie Horeca Payroll HRM, Eurosonic Noorderslag, Stadsschouwburg en Oosterpoort Groningen, Ticketmaster, The Security Company en Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.