Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Frank van den Berg

18-05-2017

Deze week stelden we zes vragen aan Frank van den Berg, programmeur bij Manifesto en P3. Lees meer over Frank’s werk,  zijn droomprogrammering en welke Edamse kermiskraker zijn guilty pleasure is. 

Wie ben je?
Ik ben Frank van den Berg programmeur van Poppodium Manifesto in Hoorn en P3 Purmerend. 
Ik werk als zzp’er en ben naast de programmering voor Manifesto ook verantwoordelijk voor de marketing en productie. Verder ben ik (mede) organisator van A Small Town Music Walk (STMW) in Hoorn en A Walk About Music (AWAM) in Edam, twee zeer gewaardeerde songwriter wandelingen. Ook was en ben ik betrokken bij de festivals Summerbreek en Kaaspop in mijn woonplaats Edam. Daarnaast organiseer ik zelf concerten, of doe dit in opdracht (i.s.m. PeTiCantus brachten wij vorige week Michelle David & the Gospel Sessions in een prachtige middeleeuwse kerk in Hoorn).

Ooit in een ver verleden was ik vrijwilliger van het roemruchte jongerencentrum Nohol in Edam, waar het organiseren van concerten voor mij allemaal begonnen is. Daarna heb ook jarenlang de pr en programmering van het Singelfestival en de plaatselijke Muziekdag verzorgd.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naartoe ging?
Ik denk dat dat was in de Nohol met een optreden van The Scene toen nog een Engelstalige band. Het kan ook een optreden van Herman Brood & his Wild Romance in de Koepelkerk in Purmerend zijn geweest. De hoeveelheid hells angels voor het podium maakte behoorlijk indruk zo ook het voorprogramma White Honey met Hanneke Kappen. Mijn eerste grote concert was van The Rolling Stones begin jaren’80 in een bloedhete Kuip. En de Stones koorts is na een grote daling in de jaren ’00, met de komende tour weer even opgelaaid..

Waar ben je als programmeur van Manifesto en P3 tot nu toe het meest trots op?
Als groot Stones fan is dat misschien wel het optreden van Bill Wyman & z’n Rhythm Kings in Purmerend. In Hoorn heb ik goede herinneringen aan een volle zaal meezingende Meteors fans tijdens een reunieconcert van deze nederpoplegende.

Het leukste blijft het om nieuwe onbekende bands te spotten, te boeken en te zien doorbreken.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Een gedroomde band zou Wilco zijn, één van de beste bands die ik heb gezien, maar niet erg haalbaar. Hetzelfde geldt voor Iggy Pop. Ik zou het verder niet kunnen benoemen, want er zijn op dit moment ook heel veel toffe nieuwe bandjes...
 
Ik ga vaak naar Paradiso of de Melkweg voor opkomende bandjes en zou wel eens een London Calling’-achtige line-up willen boeken met op doorbraak staande bands. Ben bang dat dit alleen iets te hoog gegrepen is voor de podia waar ik voor werk.

Maar het blijft mooi om op festivals publiek te verrassen met mooie artiesten die ze nog niet kennen.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Dan was ik voor de lol een 2e handsplatenzaak begonnen of misschien wel in de schaatswereld actief geweest.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt, die men wellicht niet 1-2-3 bij jou verwacht?
Dalida met ‘Gigi l’amoroso’ een Edamse kermiskraker uit vroeger tijden die elk jaar opgerekt werd tot een 60 minuten durende versie.

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".