Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Marjolein Kooijman

11-05-2017

Deze week stelden we zes vragen aan Marjolein Kooijman, programmeur bij de Groene Engel in Oss. Lees meer over Marjolein’s werk, haar ‘schitterende parel in een klein schelpje’ en voor welke muziek je haar ’s nachts mag wakker maken.

Wie ben je?
Ik ben Marjolein Kooijman, 37 jaar en ik werk nu 5 jaar bij de Groene Engel in Oss, de stad waar ik ben opgegroeid. Naast de Groene Engel organiseer ik hier de Popronde en als freelancer promoot ik nu een tour met dé twee beste jazztalenten van Nederland van dit jaar, Xavi Torres en Okabe Family. Als ik iets tof vind, dan ga ik ervoor! Aan de Rockacademie studeerde ik gitaar & ondernemerschap en tot een paar jaar geleden speelde ik in verschillende bands zoals Le Dimanche, The Gathering en The Sugarettes. Thuis tokkel ik nog wat op m'n gitaar en zing ik graag, maar niet meer 24/7. In m'n vrije tijd ga ik graag sporten of lekker naar zee om te surfen.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naartoe ging? 
Dat was Pater Moeskroen in muziekcafé de Papillon. M'n broertje en ik waren nog klein, maar het liedje Roodkapje met al die gekke stemmetjes vonden we top. Het was al laat en al voordat ze hun hit gespeeld hadden vonden onze ouders het tijd om te gaan.... Wat jammer, daar stonden we dan bij 'de band van Roodkapje', maar we moesten naar huis! Gelukkig zag de zanger onze verdrietige snoetjes en hij vroeg de zaal 'Die kinderen hoeven toch zeker niet al naar bed?!? Wat vinden jullie?!? Kom op ouders, ze mogen nog één liedje blijven!' Dat werd natuurlijk ons verzoekje, een leuke herinnering met dank aan de paters!
 
M'n eerste echte concert was Lenny Kravitz, 's ochtends in de vroegte hadden een vriendin en ik bij het VVV-kantoor kaartjes gescoord voor zijn concert in de Ahoy, met Skunk Anansie in het voorprogramma. 

Waar ben je als programmeur van de Groene Engel tot nu toe het meest trots op?
Het meest trots ben ik op onze mooie monumentale zaal én hoe deze tent al jaren puur op passie draait. 

Zonder horeca-inkomsten en met relatief weinig subsidie organiseren we met 2,5 man op kantoor en 1,5 technicus meer dan 400 evenementen per jaar. Dat kan dankzij de inzet van een groep geweldige vrijwilligers. Stuk voor stuk gouden mensen, met een bak doorzettingsvermogen.
 
En de zaal is echt zo mooi: het is leuk om de reacties van artiesten te zien die voor het eerst binnenkomen. Een schitterende parel in een klein schelpje, zoiets. Rondé vond het podium geweldig toen ze met de Popronde te gast waren en ook Candy Dulfer vindt het een van de gaafste zalen van NL. Dat is heel leuk om te horen natuurlijk. Ook de kleinere setting vind ik mooi zoals bij intieme optredens van bijvoorbeeld Rory Block, BRUUT of Janne Schra. Het gaat om die magische ontmoeting tussen de artiest en het publiek.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Voor de Groene Engel heb ik nog genoeg artiesten op m'n lijstje staan. De Staat, My Baby, Eefje de Visser, Maceo Parker en KRS One moeten zeker nog een keer langskomen. Ik weet zeker dat dat memorabele avonden zouden zijn hier in Oss. Ook voor de jongeren in de stad zou ik meer willen opzetten en m'n droom is dat we meer festivalachtige dingen kunnen gaan opzetten in het parkje naast de Groene Engel. Nieuwe en verrassende muziek aan de mensen in Oss presenteren, dat is wat ik het liefste doe. 

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Dan zat ik ergens aan de Franse kust in zo'n volkswagenbusje, met een gitaar, een versterkertje en een surfplank.

En anders deed ik waarschijnlijk wat ik altijd al doe: muziek promoten, bands helpen. Misschien zou ik een boekingsbureau beginnen. Voor een kleine stad zijn er hier echt veel goede muzikanten en acts, Navarone, Mexican Surf, The Ultraverse, Rosemary & Garlic, Epica, Robin Borneman, Vajèn van den Bosch, Kevin van den Elzen etc.  Ik heb ook een aantal jaar in een muziekwinkel gewerkt met instrumenten, dat was ook onwijs leuk.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt, die men wellicht niet 1-2-3 bij jou verwacht?
Een serenade mag natuurlijk, afhankelijk wie er speelt ;) Een live flamenco-optreden mag ook, de energie die daar op straat vanaf komt intrigeert me. Of een heel orkest buiten in de tuin haha. Op 4 mei werd ik echt zó geraakt door die muziek, zo mooi die blazers. En popmuziek: voor The Black Seeds, The Cinematic Orchestra en voor Justin Bieber spring ik ook m'n bed uit om een dansje te doen :) De lichtshow moet dan wel goed afgestemd zijn, niet te fel maar lekker sfeervol, want ik doe tenslotte net m'n oogjes open.


Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".