Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Ruud Lemmen

08-12-2016

Deze week stelden we de zes vragen aan een van de genomineerden voor de IJzeren Podiumdieren 2016: Ruud Lemmen. Lees o.a. welke concerten Ruud nog steeds bijblijven, welke artiesten hij graag zou willen programmeren en van welke acteur Ruud enorm fan is.

Wie ben je? 
Ruud Lemmen, 36 jaar en ben al een aantal jaar werkzaam in 013 als hoofd programma. Samen met het programmateam boeken wij zo’n 400 activiteiten op jaarbasis in 013, maar ook op allerhande locaties in de stad van Tilburg. Ook heb ik aan de wieg gestaan bij het Woo Hah festival, wat een samenwerking tussen 013 en Mojo Concerts is. Vanuit 013 ben ik voor dit megaproject verantwoordelijk hiervoor, erg tof! Een recente show die mij nog heel erg bijstaat is de show van Chance The Rapper eerder deze maand. Een bewerkelijke club mensen. Maar wel met een stijf uitverkochte zaal tot gevolg, waar de energie voelbaar was en letterlijk van de muren af kwam druipen! Eentje die mij nog lang bij zal blijven.

Wat was het eerste live concert/dance event waar je ooit naartoe ging? 
Moeilijk te zeggen wat nou precies het eerste was. In mijn hele vroege tienerjaren ben ik wel eens naar Guns n Roses en Metallica geweest. Grote stadion-shows waar je als kleine jongen wel heel erg verloren loopt, maar waar je machtige ervaringen op doet. Wat mij ook nog bij staat is dat ik eens op de fiets naar Dynamo Open Air ben geweest met mijn klasgenoten. Ik woonde toendertijd bij mijn ouders zo’n 20 kilometer van het festival af. Tent en blikjes bier achterop de fiets en lekker langs de file kunnen fietsen.

Waar ben je als programmeur tot nu toe het meest trots op?
Buiten het succes van Woo Hah hebben we met 013 natuurlijk onze zalen recentelijk verbouwd en vergroot. Sinds de heropening hebben we een breder en tegelijkertijd dieper programma aanbod waar we met zijn allen heel hard aan trekken. Er komt een grotere druk bij kijken, maar tegelijkertijd geeft het ook veel meer energie. Dus misschien niet zo’n sexy antwoord, maar juist die transitie van de zalen, de koers die we daar bij in hebben gezet, en hoe succesvol dat is verlopen is waar ik het meest trots op ben.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde programma?
Die vraag wordt mij heel vaak gesteld en eigenlijk heb ik daar elke keer wel een ander antwoord op. Een naam die hier vaak in terugkomt is Portishead, een act waar ik sinds jaar en dag erg van gecharmeerd ben. Ook zou ik graag de huidige hiphop grootheden als J Cole, Anderson .Paak of Kendrick Lamar willen boeken, al zijn die niet allemaal even realistisch. Een hele solide rock act als Queens Of The Stone Age zou ik ook wel weer eens een keer in 013 terugzien trouwens.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
In een ver-ver-ver verleden was ik ook programmeur, maar dan in een andere branche. Namelijk in de ICT en was ik dus content management systemen aan het het programmeren, en webapplicaties aan het ontwikkelen. Overigens lag mijn hart daar niet, dus de kans dat ik dat nu nog zou doen is eigenlijk ook wel weer best klein. Ik ben ook wel wat op tour geweest met bands in het verleden, maar het lange reizen onder niet ideale omstandigheden en het vele wachten is ook niet iets wat ik jaren had volgehouden denk ik. Dus het is maar goed dat ik hier wél terecht ben gekomen hah!

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt, en dan muziek die men wellicht niet 1-2-3 bij jou verwacht?
Samen met een vriend zijn wij enorme fans van de acteur Will Ferrell, Tot een paar jaar geleden gingen we dan ook regelmatig na het stappen nog tot diep in de ochtend films van de beste man kijken. Vaak was de film Oldschool hier een onderdeel van. Daar zit een passage in waar Dust in the Wind van Kansas gedraaid werd. Sindsdien komt dat zo nu en dan nog eens laat op een avond langs, gebroederlijk hard meegezongen door ons.


Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".