Datum

15 maart 2023

Bron

VNPF/Stichting KEES

Impacttraining vrijwilligerscoördinatoren

Woensdag 15 maart start de volgende Impacttraining voor vrijwilligerscoördinatoren.

Je functie als vrijwilligerscoördinator gaat niet alleen over taken en getting things done. Het gaat ook om peopleskills. Je bent namelijk zowel aanvoerder van je team, als de motivator, inspirator en aanjager. De praatpaal en klaagmuur. Oh, en dan ook nog objectief blijven, terwijl je die ene vrijwilligers misschien wel kan schieten… of zij jou.
Tegelijkertijd ben je actief onderdeel van een grotere organisatie met een eigen dynamiek. Een organisatie die misschien ook niet altijd begrijpt waarom werken met vrijwilligers zo intensief is. Die soms andere belangen heeft dan een vrijwilliger. En jij balanceert daartussen. En dat doen vrijwilligerscoördinatoren vaak zonder te beschikken over een sparringpartner die echt weet waar jij tegenaan loopt.

Voor wie

Deze training voor vrijwilligerscoördinatoren is geschikt voor professionals die op structurele basis met vrijwilligers in de culturele sector werken. Je werkt bijvoorbeeld als vrijwilligerscoördinator bij een theater, museum, poppodium of bibliotheek. En je bent op zoek naar een stevig fundament voor je coördinatorschap; je wilt groeien als professional.

Financiën

Naast het voordeel dat we bieden voor VNPF leden van 10% op deze training kan je wellicht gebruik maken van een studiekostenregeling binnen jouw organisatie of via Werktuig voor Ontwikkeling – PPO (werktuigppo.nl).

Praktisch

Deze training bestaat uit vier dagdelen van 4,5 uur plus 2 uur voorbereiding per dagdeel. De groep bestaat uit 6 tot 9 deelnemers. KEES trainingen zijn verfrissend. Ze typeren zich door vakkundige trainers afkomstig uit de praktijk, de afwisseling van theorie en praktisch aan de slag, vernieuwende werkvormen, intervisie en de inzet van multimedia.

Thema’s die door alle modules heen terugkomen zijn:

– theorie over gedrag en communicatie
– gesprekstechnieken
– feedback en feedforward
– veilige omgeving creëren
– conflict en contact
– rollen in de organisatie
– groepsvorming
– omgaan met emoties

Over de trainers

Marjan Willemsen en Hanneke Hulshof bundelen hun kennis, ervaring en passie voor het vak van vrijwilligerscoördinator om tot deze unieke training te komen.

Marjan heeft ruime ervaring in de culturele sector als adviseur, coördinator en vrijwilliger. Als theaterwetenschapper is ze geïnteresseerd geraakt in hoe mensen op elkaar reageren. Die kennis heeft zij verfijnd als docent Communicatie- en Informatiewetenschappen. Sinds 2013 verdiept zij zich in de psychologie achter interactie, de effecten van stress en het omgaan met conflict en weerstand. Als coach heeft ze veel ervaring opgebouwd met intervisie, individuele begeleiding en groepsprocessen.

Hanneke is fan van cultuurvrijwilligers. Daarom helpt zij coördinatoren om op de best mogelijke manier met hen samen te werken. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, weet zij als geen ander; ze werkte tien jaar als vrijwilligerscoördinator. Dit deed ze bij film-, muziek en theaterfestivals, kunstprojecten, een poppodium en centrum voor de kunsten. Sinds 2011 is zij betrokken bij KEES, onder andere als trainer en adviseur vrijwilligersmanagement. Daarnaast werkt Hanneke tegenwoordig als HR-adviseur. Eerst bij bibliotheek DOK en nu bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Kosten

Deelname aan deze training voor vrijwilligerscoördinatoren kost 1085,- euro exclusief btw. Dit is inclusief cursusmateriaal, certificaat, koffie, thee en fris.