21 mei 2024
16:00 - 18:00 uur
Social Impact Factory, Utrecht (Vredenburg 40, 3511BD Utrecht), zaal Berlin
Next stage AR
In samenwerking met VNPF organiseert Thunderboom Records op 21 mei een bijeenkomst.
Deze eerste bijeenkomst is voor producenten en technici, gezien zij direct gebruik (zullen) maken van de technologie. Voor hun deelname wordt aan de podia een vergoeding (uurtarief conform CAO) geboden, zodat elk podium in de mogelijkheid is deel te nemen ongeacht capaciteit.
Gelijke kansen in de popmuziek: het democratiseren van nieuwe technologieën zoals Augmented Reality (AR)
Nieuwe technologie is van grote invloed op de popmuzieksector, specifiek de publieksbeleving van muziek, en daarmee de functie van de podia. Denk bijvoorbeeld aan de AR showcase van de Gorillaz op Timesquare, de hologram-show van ABBA of de virtuele avatars van K-pop acts zoals Aespa. Toch maken nog slechts enkele podia gebruik van deze technologieën. Een reden lijkt te zijn dat, naast de structurele uitdagingen waar de meeste podia zich mee geconfronteerd zien, de kennis over en toegang tot nieuwe technologie ontbreekt. Hiermee dreigt een ongelijk speelveld te ontstaan waarin slechts enkele kunnen profiteren van de kansen die nieuwe technologie biedt. Iets wat Thunderboom Records wil voorkomen door nieuwe technologieën toegankelijk te maken voor alle artiesten en podia, te beginnen met Augmented Reality (AR).
Next Stage AR: Samen op weg naar een inclusieve AR-tool voor alle Nederlandse poppodia en -festivals
Met hun project ‘Next Stage AR’ onderzoeken zij in een serie concerten in samenwerking met Paradiso, Melkweg en het Amsterdamse Bostheater hoe AR kan bijdragen aan de beleving van het publiek. En alles wat zij leren delen zij met de sector. Om uiteindelijk een tool te ontwikkelen waarmee AR bruikbaar wordt voor alle podia. Maar voor het zover is, willen zij eerst in gesprek met de Nederlandse poppodia en -festivals, over de obstakels die zij ervaren als het gaat over het gebruik van AR, maar vooral ook over de behoeftes. Om zo samen een tool te kunnen ontwikkelen die bruikbaar is voor ieder podium of organisator, ongeacht locatie, grootte of genre.
Vergoeding voor doelgroep: producenten en technici
In samenwerking met VNPF organiseert Thunderboom Records op 21 mei een eerste bijeenkomst voor producenten en technici, gezien zij direct gebruik (zullen) maken van de technologie. Voor hun deelname wordt aan de organisaties en vergoeding geboden, zodat elke organisatie in de mogelijkheid is deel te nemen ongeacht capaciteit of omvang. De vergoeding is een soort vacatiegeld en gebaseerd op het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. Neem hier contact over op met het VNPF-bureau (info@vnpf.nl) want dit moet wel even netjes worden geregeld. Indien je hier vragen over hebt, neem gerust contact op met de VNPF.
Bijeenkomst 21 mei
Een korte toelichting op het programma volgt hieronder.
Programma
- Wanneer?: dinsdag 21 mei
- Hoe laat?: 16:00-18:00
- Waar?: Social Impact Factory, Utrecht (Vredenburg 40, 3511BD Utrecht), zaal Berlin
-
Introductie Thunderboom Records, Joost de Boo
Joost de Boo, founder Thunderboom Records, laat de mogelijkheden van nieuwe technologie zien aan de hand van grensverleggende shows van onder andere de Gorillaz, Eric Prydz en Flume.
Tegelijkertijd komen ook de uitdagingen en risico’s aan bod. Reden dat Thunderboom Records toolkits ontwikkelt in samenwerking met de sector, in plaats van bestaande applicaties van Google, Meta of Snapchat te promoten.
-
Introductie Superposition, Casper Schipper
Maak kennis met Superpostion, een design studio gespecialiseerd in het creëren van interactieve ervaringen. Thunderboom Records en Superposition werken al samen aan ‘Open Cultuur Tech’, een toolkit voor artiesten, voor het gebruik van AI, AR en Avatars. Maar ditmaal slaan zij de handen ineen voor ‘Next Stage AR’. Casper Schipper zal aan de hand van een kleine demo laten zien hoe een dergelijke tool podia in staat kan stellen om eenvoudige AR ervaringen aan te bieden.
-
Werksessie Frank Kimenai (Erasmus Universiteit) en Femke Vandenberg (Universiteit Groningen)
De kennis, ervaring en expertise van de podia, specifiek zij die op de vloer staan, is cruciaal voor het ontwikkelen van een tool waarmee AR bruikbaar wordt voor alle podia. Onder begeleiding van onderzoekers Frank Kimenai (Erasmus Universiteit) en Femke Vandenberg (Universiteit Groningen) verkennen wij samen de uitdagingen en kansen als het gaat over het gebruik van AR, en leren van elkaar.
Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door te mailen naar femke@thunderboomrecords.nl
Voor deze sessie geldt een maximum van 10 deelnemers. De organisaties die deelnemen aan deze sessie zullen ook actief worden betrokken bij het verdere traject.