Datum

26 november 2024

Workshop Ongewenste belangenverstrengeling: Hoe herken je het en hoe ga je ermee om?

De Governance Code Cultuur stelt dat je ongewenste belangenverstrengeling moet vermijden. Maar wanneer is daarvan sprake? En wat kun je dan doen?

Soms is het eenvoudig: toezichthouders mogen geen betaalde opdrachten aannemen van de organisatie waar ze toezicht op houden, omdat dit hun onafhankelijkheid ondermijnt. Of: als directeur-bestuurder kun je geen pand voor je theater huren dat in bezit is van een familielid. Want het theater heeft belang bij een lage huur, je familielid bij een hoge huur. Het wordt dan lastig om de belangen van je organisatie en de belangen van je familie nog uit elkaar te houden. Vaak is er echter sprake van een grijs gebied. In zulke gevallen moet je als bestuurders en toezichthouders gezamenlijk bepalen hoe je hiermee omgaat.

Voor wie is deze workshop?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor directeuren, bestuurders, toezichthouders en andere leidinggevenden binnen culturele organisaties.

Hoe ziet het programma eruit

  • Korte introductie op het onderwerp door de trainer Andra Leurdijk
  • Bespreking cases in groepjes van 3 en plenaire terugkoppeling (2 rondes)
  • Learnings ophalen en de trainer deelt tips

Wat leer je?

In deze interactieve workshop lichten we principe 3 uit de Governance Code Cultuur toe: Bestuurders en toezichthouders zijn onafhankelijk en handelen integer. Zij zijn alert op belangenverstrengeling, vermijden ongewenste belangenverstrengeling en gaan op transparante en zorgvuldige wijze om met tegenstrijdige belangen. Daarnaast behandelen we een aantal veel voorkomende situaties en is er ruimte om eigen cases in te brengen. We bespreken samen de overwegingen voor mogelijke keuzes en oplossingen. Ook geven we tips om belangenverstrengeling bespreekbaar te maken en te voorkomen. Na deze workshop kun je situaties van mogelijke ongewenste belangenverstrengeling beter herkennen en weet je wat je moet doen om ze te voorkomen.