Bron

https://www.veiligheid.nl/actueel/1-op-de-5-mbo-studenten-heeft-wel-eens-een-piep-ruis-het-oor-na-luisteren-met-oortjes

VeiligheidNL: 1 op de 5 mbo studenten heeft wel eens een piep of ruis in het oor na luisteren met oortjes of koptelefoon

1 december 2022

Gehoorschade door hard geluid is een onomkeerbaar probleem. Er zijn serieuze indicaties dat beginnende gehoorschade al op jonge leeftijd ontstaat en wereldwijd lijkt het probleem te groeien.

Om dit aan te pakken is er veel aandacht vanuit politiek en media voor strengere geluidsnormen bij locaties met versterkte muziek, zoals festivals, clubs en horeca. Het probleem is echter breder. Ook het luisteren naar muziek via koptelefoons en oortjes kan leiden tot een piep of ruis in je oor. Uit data van “TestJeLeefstijl” van 40.000 mbo studenten, onderzocht door VeiligheidNL, blijkt dat 1 op de 5 mbo studenten wel eens een piep of ruis in het oor heeft na luisteren met oortjes of koptelefoon.

Dit zijn tekenen van beginnende gehoorschade. VeiligheidNL pleit voor een brede aanpak in de preventie van gehoorschade door meer te investeren in voorlichting en screening waarbij er zowel aandacht is voor blootstelling aan geluid d.m.v. koptelefoon en oortjes als op locaties met versterkte muziek.

Grotere kans op piep of ruis door riskant luisteren

Sinds 2013 wordt door ‘TestJeLeefstijl’ o.a. gemonitord op luistergedrag van mbo studenten. Het risico op een piep of een ruis in je oor is 1,7 keer zo groot als je luistert op een onveilig volume (een volume van 2/3 van je volumebalk of meer). Ook als je volumebegrenzer uitstaat of als je in totaal meer dan 4 uur luistert, vinden we een verhoogd risico op piep of ruis. In dit onderzoek tonen we aan dat er een relatie is tussen risicogedrag en de eerste tekenen van gehoorschade. Het dragen van een koptelefoon of oortjes is niet meer weg te denken uit thuis- en straatbeeld. Meer aandacht voor de risico’s hiervan is essentieel. Wat kun je zelf doen?
Het aanzetten van een volumebegrenzer, het gebruik van een goede koptelefoon of oortjes en/ of doseren van de luistertijd zijn effectieve maatregelen die het risico op gehoorschade verkleinen. Hier is nog veel winst te behalen. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar 38% aangeeft een volumebegrenzer aan te hebben staan op hun telefoon, 31% heeft deze begrenzer uit en 30% weet het niet.

Goede koptelefoons hebben noise cancelling en/of bedekken volledig je oren. Hierdoor zet je het volume automatisch zachter omdat er geen omgevingsgeluid doorheen komt. Ook is het goed om je eigen luistertijd te beperken tot maximaal 2 uur en dan je oren even rust te gunnen.

Wat is nodig om gehoorschade te voorkomen?

Als kenniscentrum voor letselpreventie pleit VeiligheidNL voor een brede aanpak. Deze bestaat uit meer voorlichting voor verschillende doelgroepen waarin aandacht is voor zowel blootstelling via koptelefoon en oortjes, als blootstelling aan versterkt geluid bij bijvoorbeeld uitgaan en sportevenementen. Ook een extra screeningsmoment voor jongeren tussen de 11 en 15 jaar is nodig om meer kennis op te doen over de ontwikkeling van de problematiek en vergroten van bewustwording bij deze groep.

“Het voorkomen van gehoorschade is niet alleen mogelijk door producten of richtlijnen te verbeteren. In de praktijk passen mensen namelijk zelf instellingen aan, gebruiken ze andere koptelefoons of oortjes waarmee de volumebegrenzer gepasseerd kan worden en bepaal je zelf hoe lang en hoe vaak je met welk volume luistert. Het is daarom ook belangrijk om mensen goed te informeren en voor te lichten over hoe je zo lang mogelijk geniet van luisteren naar muziek of ander geluid, hoe je daarbij zuinig kan zijn op je oren en het risico op gehoorschade verkleint.” aldus Saskia Kloet, programmamanager gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL. Scholen die effectief willen werken aan het beperken van gehoorschade kunnen terecht bij Gezonde School. Via het stappenplan van de Gezonde School-aanpak werken scholen doelgericht en planmatig aan het thema ‘gehoor’.