Voordrachten Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Duurzaamheid van 2024
Voordrachten IJzeren Podiumdieren 2024
- Voordrachten Podiumprogramma van het jaar 2024
- Voordrachten Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Duurzaamheid van 2024
- Voordrachten Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit & Inclusie van 2024
- Voordrachten Marketingcampagne van het jaar 2024
- Voordrachten Festivalprogramma van het jaar 2024
EM2 venue
>> Ons gebouw is gebouwd op basis van cradle-to-cradle, wat er op neer komt dat het helemaal uit elkaar gehaald kan worden en kan worden hergebruikt.
>> In het gebouw en interieur zijn voornamelijk gerecyclede materialen gebruikt.
>> We zijn de eerste duurzame evenementenlocatie van Groningen dat definitief afscheid heeft genomen van zacht plastic bekers. Wij werken met glaswerk of hardcups.
ESNS
ESNS is Europees op duurzaamheidsbeleid een kartrekker geworden, maar ik wil 1 project extra uitlichten. We hebben op ieder ticket een Eco Solidarity Tax zitten en dat wordt zo mooi besteedt. Deels aan Fuel Replacement voor duurzamer vliegen, maar ook voor artiesten die duurzamer willen touren nadat ze bij ons hebben gestaan. Ze kunnen onze duurzaamheidscoordinator mailen met hun plannen en krijgen dan extra kosten voor bv touren met de trein vergoed. Dat past zo goed bij ESNS en is voor de startende artiesten echt iets wat het verschil maakt.
Grauzone festival
veganistisch te zijn voor publiek als artiest en ook tot irritatie heeft geleid, maar inmiddels is dit gelukkig in 2024 een stuk normaler geworden. Onder de noemer ‘Greenzone’ streeft het festival ernaar een van de meest duurzame festivals van Nederland te zijn. Grauzone ziet het als verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan door bewustwording te vergroten, samen te werken met lokale en internationale experts, en duurzaamheid breed te benaderen: sociaal-economisch (Fair Practice, diversiteit, inclusie) en ecologisch, geïnspireerd door Kate Raworths donutmodel.
Concrete acties zijn onder andere:
- Volledig veganistische festivalcatering sinds 2013, met focus op lokaal, biologisch en eerlijk voedsel, als voorbeeld voor andere festivals.
- Reduceren van eenmalige vliegreizen voor artiesten buiten Europa en promoten van trein- of busreizen voor Europese tours. Via een appgroep werkt Grauzone samen met festivals zoals CTM Berlijn om gezamenlijke tours op te zetten.
- Gebruik van 100% gerecycled promotiemateriaal en minimaliseren van drukwerk, zoals vervangen van programmaboekjes door een A4-schema.
- Samenwerking binnen de duurzaamheidskring Den Haag en deelname aan *festivalforests.eu*, waar bezoekers bomen kunnen laten planten via hun ticket.
- Optie voor gasten en genodigden om te doneren aan lokale goede doelen in plaats van gratis tickets.
- Dialoog met partners over verdere verduurzaming en afvalreductie bij hoofdlocatie Paard en andere locaties.
Grauzone blijft streven naar nieuwe initiatieven, zoals waterbesparende maatregelen, om impact te verkleinen en de sector te inspireren en heeft in 2024 veel contacten gelegd met andere festivals om hier nog grotere stappen in te maken.
Into The Great Wide Open
Into The Great Wide Open heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ziet, samen met Lab Vlieland, festivals als ideale proeftuin en podium voor een duurzame transitie naar een sociale en circulaire samenleving. ITGWO streeft ernaar om een volledig circulair en klimaatpositief festival te worden en heeft in 2024 opnieuw stappen gezet om dit doel te bereiken.
In 2023 draaide ITGWO voor 85% op zonnestroom van Vlieland. In 2024 werd de overstap gemaakt naar 100% hernieuwbare stroom. Zo draaide de tweede festival locatie helemaal zelfstandig op groen opgewekte waterstof. Maar ITGWO ging nog een stap verder: waar bouwmachines eerder fossielvrij reden op HVO (tweede generatie biobrandstof), is dit jaar al het bouwmaterieel, zoals terreinwagens, heftrucks en busjes, vervangen door elektrische varianten. Omdat de verhuurmarkt voor elektrische machinerie nog nauwelijks bestond, betrok ITGWO de bouwsector actief bij dit proces. Door het festival als tijdelijke bouwplaats in te zetten en als visitekaartje voor emissievrije bouwmachines te fungeren, werd een platform gecreëerd dat niet alleen de eigen ambities ondersteunt, maar ook bijdraagt aan de verduurzaming van de bouwsector. Het machinerie- en wagenpark van het festival maakte een enorme duurzaamheidsslag en het aantal klachten over geluidsoverlast in de op- en afbouw daalde naar nul.
Tijdens ITGWO wordt er veel geëxperimenteerd. Pilots en samenwerkingen zijn uitgegroeid tot brede doelstellingen. ITGWO wil hiermee niet alleen de eigen uitdagingen oplossen en zoekt daarom altijd naar manieren om het festival als aanjager van de circulaire en klimaatneutrale transitie in te zetten en haar impact te vergroten.
MOJO Concerts voor Pinkpop, DTRH en Lowlands
MOJO Concerts heeft in 2024 een reuzestap gezet op weg naar restafvalvrije en circulaire festivalcampings in 2030. Het is een nieuwe, structurele aanpak van campingafval. Met niet maar 1 groot festival, maar drie! Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands hebben de Join Us On The Road To Zero Waste-campagne gelanceerd. Elk van deze drie festivals kent al decennia een eigen identiteit, sfeer en stijl. Maar het is knap gelukt om een generieke aanpak door te voeren voor alle, bijna 150.000 kampeerders.
Een positieve oproep en campagne in de klassieke zin. Maar er is ook een plan: een compleet nieuwe manier van de campinggasten betrekken bij deze ingewikkelde transitie. Voor het eerst (ter wereld?) is aan bezoekers van grote meerdaagse campingfestivals het onmogelijke gevraagd: het aan de bron, in de kampementjes, scheiden van de grondstoffenstromen: papier, plastic, statiegelditems (blik en PET-flessen) en kapotte kampeerspullen. Voor overig afval was er nog een restafvalzak. De dronebeelden van de campingvelden op maandagmiddag waren om blij van te worden! Er is heel veel nuttige data verzameld die gaat helpen om de aanpak voor 2025 en verder (want dit is the way to go) nog flink te verbeteren. Join Us On The Road To Zero Waste!
Patronaat
Duurzaamheid is bij Patronaat diep verankerd, dankzij manager Hospitality Lobke Borsboom, die ervoor zorgt dat duurzaamheid een topprioriteit blijft. Lobke blijft in haar rol als “Hoofd Duurzaamheid”, met steun van de directie en een werkgroep die de voortgang monitort. Patronaat streeft naar 49% minder uitstoot in 2030, vergeleken met 2006, en heeft in 2024 al aanzienlijke vooruitgang geboekt, met een daling van 31% per bezoeker en 43% per event.
De initiatieven variëren van het bannen van plastic petflesjes en het aanbieden van vegetarische maaltijden tot het invoeren van duurzame inkoopcriteria. In 2023 werd Patronaat uitgeroepen tot het duurzaamste podium van Nederland door Green Stages. Het bedrijf blijft investeren in duurzaamheid, van energiezuinige producten tot fair trade en gerecycleerde materialen. Een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan en samenwerking met Slinger voor gezamenlijke autodeling dragen bij aan verdere reductie van de milieu-impact van evenementen.
In 2024 is Patronaat, samen met 013 en TivoliVredenburg, gestart met de ‘community of practice’ om duurzaamheid binnen de podiumsector te bevorderen. Dit initiatief heeft als doel een branchegemiddelde te meten, met plannen voor implementatie in 2025.
Daarnaast zet Patronaat zich in voor eerlijke betaling van artiesten. Als kartrekker van de ketentafel Popmusici en coördinator van de pilot Fair Pop, heeft Patronaat 154 acts geholpen met aanvullende subsidies voor eerlijke beloning. Deze pilot wordt gepresenteerd tijdens ESNS. Door deze initiatieven ondersteunt Patronaat zowel de duurzaamheid van het bedrijf als de toekomst van de popmuziek.