Deze website maakt gebruik van cookies.

7.7 Strategisch Bedrijfsadvies - Horeca: Inkoop en contracten, strategie en tactiek

7.7 Strategisch Bedrijfsadvies is een allround consultancy bureau, met een focus op de Culturele Sector. Regelmatig worden berekeningen gemaakt en bedrijfsprocessen geanalyseerd. Arno Prins is Fiscaal-Jurist met een MBA van de Erasmus Universiteit, heeft o.m bij Grolsch gewerkt en heeft ruim 20 jaar in sales-omgevingen geopereerd. Hij adviseert poppodia en -festivals op het gebied van horeca: inkoop en contracten, strategie en tactiek. 7.7 biedt twee services aan, allereerst het maximaliseren van het resultaat van de de drankinkoop en als tweede service de cursus drankinkoop.

1. Maximaliseren resultaat inkoop Drank-en Biercontracten.

Alle poppodia hebben drank- en biercontracten.  Drank en de daarmee gepaard gaande inkomsten zijn  enorm belangrijk. Bier zelf is vaak meer dan de helft van de drankomzet, vaak zelfs tweederde.  Op gezette tijden lopen deze contracten af en worden vernieuwd. Soms wordt overgestapt naar een nieuwe drankleverancier of brouwer, vaak niet. De brouwerijcontracten bedragen qua inkoopwaarde al snel meer dan €50.000,- tot ver over de €100.000,-.

De onderhandelingen worden vaak gedaan door het eigen personeel, of door de directie. Maar de feitelijke en actuele kennis van de contractuele details schiet wel eens tekort, het is net of de brouwers een kennisvoorsprong hebben.   De kortingen klinken vaak mooi, en de aangeboden marketingbudgetten zijn vaak aantrekkelijk.  Op ‘fingerspitzen-gefuhl’ wordt de best mogelijke deal binnengehaald.

Maximaliseren inkoopresultaat Dranken:  7.7 Strategisch Bedrijfsadvies.

Wij hebben met onze  eigen ontwikkelde proces-methodiek uitstekende resultaten gehaald bij onder meer Paradiso, De Melkweg en recentelijk bij O13 en Grenswerk Venlo.

De interne voorbereiding op het inkoopsproces, uitmondend in een aantrekkelijk “Request For Proposal”  is de sleutel tot maximaal resultaat. Het vervolg, het vergelijkbaar maken van de offertes en het uitonderhandelen gebeuren binnen een vooraf gestelde termijn, via een strikte procesbewaking.

Daarnaast is een sleutel tot succes de basishouding van gelijkheid, trots op eigen prestaties, met meer dan voldoende ervaring en “dranken”-marktkennis en bovenal vertrouwen en respect.

Tarief &  Voordelen voor VNPF leden.

 • Het is voor 75%  een “No Cure, No Pay”overeenkomst. Het“No Cure, No Pay” gedeelte is gebaseerd op een percentage van de behaalde verbetering.
 • Maar het uiteindelijk te betalen bedrag is gemaximeerd, we willen het binnen de Culturele Sector wel leuk houden.  Eerdere ‘grote’ klanten uit de Culturele sector hebben nooit meer dan €8.500,- totaal betaald. Dit is een plafond.
 • VNPF leden krijgen een korting van 15 % tov de normale fee van 7.7. Strategisch Bedrijfsadvies.
 • Er wordt geen fee betaald voor de kostenbesparing in het tweede of derde jaar, wat bij andere aanbieders standaard wordt gevraagd.

Wanneer het gaat om een totale herstructurering van alle inkoop met betrekking tot de horeca zal een tailor made voorstel worden gemaakt. Leidend hierin zijn de kostenbesparingen. Afhankelijk van de hoeveelheid werk zal een passend, transparant tarief worden berekend.

2.Cursus Horeca- en Drankinkoop 2019.

Exclusief voor leden van de VNPF wordt er in 2020 voor het horecapersoneel wat Food en Beverages inkoopt wederom deze nieuwe cursus aangeboden. Eén dag in 2020 voor poppodia, één dag voor festivals. Alle stadia van een succesvol inkoopproces worden doorgenomen, waarbij theorie en praktijk de revue passeren.

Deze ééndags-cursus wordt verzorgd door Mr Arno Prins MBA van 7.7 Strategisch Bedrijfsadvies.  De cursus was een succes in 2019, vele cursisten zijn reeds op bezoek geweest. Zoals bijvoorbeeld De Pul, Patronaat, P60, Vera/Simplon, Nieuwe Nor, Capsloc, Grenswerk, Fluor, GebouwT, Duycker, maar ook Bevrijdingsfestival Utrecht.

De cursus bestaat uit:

Deel 1: Voorbereiding in verband met de onderhandelingen, huiswerk

 • Wie zijn we, wie bedienen we? Onze doelgroep.
 • Afname/inkoopcijfers, verleden, vandaag en in de toekomst.
 • Onze droom, waar willen we zijn we over 3-5 jaar?
 • Wat wensen we van onze leveranciers? Eisenpakket.
 • Leveranciersselectie, contact leggen.

Deel 2: In gesprek met leveranciers leidend tot overeenkomst

 • Request For Proposal en presentatie.
 • Samenwerkingsvoorstellen vergelijken en beoordelen.
 • Onderhandelingen. Do’s en Don’ts
 • Deal closure.
 • Contracten.
 • Checklist  implementatie overeenkomst.

Algemeen

 • Procesbewaking. Timing en deadlines.
 • Houding en  ‘het spel spelen’.
 • Rudimentaire inkooptheorie(o.m Kraljic)
 • Enthousiasme en trots: sleutelelementen

Bestemd voor Horeca Management/Directie die onderhandelingen met brouwers, frisdrankproducenten, drankenhandels en groothandels wil gaan voeren.

N.B. De geplande cursusdatum voor poppodia op dinsdag 7 april is gecancelled wegens Corono-maatregelen. Een nieuwe datum volgt...

Voor de festivals is de datum vastgesteld op dinsdag 17 november 2020.

De locatie is in  Amsterdam. Het dagprogramma neemt van 09:30 tot 17:00. Lunch zit bij de investering inbegrepen. De cursus gaat door wanneer er minimaal 4 deelnemers zijn.

De investering in deze cursus bedraagt € 395,- per deelnemer (ex BTW). Er zijn maximaal 8 plaatsen per cursusdag beschikbaar.  Slechts leden van de VNPF kunnen deelnemen. De cursusdag is intensief,  in een bewust klein gehouden setting,  interactie met elkaar is bijzonder wenselijk.

Met deze cursus komt u uitermate goed beslagen ten ijs tijdens de onderhandelingen.  U heeft een diepere kennis van het proces, waardoor het resultaat optimaliseert. De inzichten van deze cursus leveren u simpelweg geld op.

 

Over 7.7 Strategisch Bedrijfsadvies:  Cijfers, Analyses en Praktische Inzichten.

7.7 Strategisch Bedrijfsadvies is een allround consultancy bureau, met een focus op de Culturele Sector. Regelmatig worden berekeningen gemaakt en bedrijfsprocessen geanalyseerd. Arno Prins is Fiscaal-Jurist met een MBA van de Erasmus Universiteit, heeft o.m bij Grolsch gewerkt en heeft ruim 20 jaar in sales-omgevingen geopereerd. Sinds vijf jaar begeleidt hij ook inkoopprocessen, in het bijzonder -en met plezier-  voor Culturele ondernemingen zoals bijvoorbeeld Paradiso en De Melkweg.  Ook zijn er In 2018 Horeca- rendementsstudies en een Benchmark voor het Nationaal Comité 4&5 mei opgeleverd met betrekking tot de Bevrijdingsfestivals.  Referenties op aanvraag.

Mr Arno Prins MBA

Managing Director
7.7 Strategisch Bedrijfsadvies
T: 06-1594 4736
E: arno.prins@7punt7.nl
W: www.7punt7.nl