013 mag open, maar blijft voorlopig dicht: ‘30 man en die mag je nog geen drankje aanbieden’

23 november 2020

Hoewel theaters en musea sinds donderdag weer open mogen, wacht Popodium 013 daarmee. 013 past ervoor om de zaal open te gooien voor dertig man ‘die we nog geen glaasje water mogen aanbieden’.

Zolang er maximaal dertig man welkom is per zaal, blijft 013 dicht. Volgens directeur Frens Frijns is het voor de poptempel met deze regels niet te doen. "We hebben het voordat we dicht moesten wel gedaan, maar op deze manier kunnen we niet het avondje uit bieden dat we graag zouden willen. Met dertig man in de zaal, zonder dat je wat mag drinken. Dan zijn er voor ons te veel minnen en te weinig plussen om open te gaan." 

Kostendekkend is het voor 013 al een tijd niet meer. ,"Er moet veel geld bij als we een concert neerzetten voor zo weinig man. Bovendien zit je continu in onzekerheid of een concert wel of niet door kan gaan." Buitenlandse artiesten zijn volgens Frijns momenteel sowieso niet te krijgen. ,"Als er weer meer dan honderd man in de zaal mogen, kunnen we wél een mooi programma met Nederlandse artiesten neerzetten. Maar voor dertig mensen is de animo minder groot."

Frijns wacht af tot premier Rutte met verdere versoepelingen komt, waardoor het weer wat aantrekkelijker wordt voor de poptempel. Of dat niet lastig is, niet wetend wanneer dat kan zijn? ,"Een van de weinige voordelen van deze pandemie is dat we heel kort op de bal zitten, snel kunnen schakelen. We kunnen binnen een paar weken iets moois neerzetten."

Lees hier verder