Div
10 ‘open deuren’ om toch in de gaten te houden bij de afschaffing van het verlaagde btw-tarief
6 november 2024
Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2024, heeft het kabinet het Belastingplan 2025 gepresenteerd.
Een van de voorgestelde wijzigingen is dat per 1 januari 2026 het lage btw-tarief van 9% op onder meer culturele goederen en diensten, boeken, tijdschriften, sport en logies zal vervallen. Vanaf dat moment wordt het standaardtarief van 21% op deze prestaties van toepassing. Voor het tegengaan van dit malle besluit wordt 'as we speak' nog steeds gelobbyd. Tegelijkertijd ziet dat er niet veelbvelovend uit en moet er nagedacht worden over wat deze wijziging betekent,
Deze wijziging kan aanzienlijke gevolgen hebben voor ondernemers in de cultuursector. Om voorbereid te zijn op deze veranderingen, zijn er tien aandachtspunten op een rij gezet.
- Prijsstelling: evalueer de impact van het nieuwe btw-tarief op jullie prijzen en beslis hoe dit doorberekend zal worden aan de consument, inclusief het tarief van 21%.
- Administratieve systemen: update tijdig kassasystemen en boekhoudsoftware zodat de verhoogde btw correct verwerkt wordt.
- Facturatie: controleer of facturen het juiste exclusieve bedrag, btw-tarief en btw-bedrag tonen om fouten te voorkomen. Dit is vooral relevant voor zakelijke klanten.
- Btw-aangifte: prestaties die nu tegen 9% btw worden belast, worden gerapporteerd in rubriek 1b. Na de verhoging moet de btw in rubriek 1a worden opgenomen.
- Offertes en abonnementen: bij offertes en abonnementen die doorlopen tot 2026, moet rekening gehouden worden met het juiste btw-tarief.
- Langlopende contracten: bepaal de impact van de tariefwijziging op bestaande contracten en bespreek dit indien nodig met klanten.
- Vooruitbetalingen: beoordeel hoe de overgangsregeling van toepassing kan zijn op vooruitbetalingen vóór 2026. Over het algemeen geldt dat wanneer je in 2025 kosten in rekening brengt voor een dienst of product dat pas in 2026 wordt geleverd, je direct al het hogere btw-tarief van 21% moet hanteren.
- Vouchers: Analyseer de btw-behandeling voor vouchers die vóór 2026 worden verkocht.
- Vroege inkopen: Voor consumenten en ondernemers zonder volledig btw-aftrekrecht kan het voordelig zijn om bepaalde aankopen voor de tariefwijziging te doen.
- Personeelsverstrekkingen: Organisaties kunnen voordeel behalen door vroegtijdige aanschaf van personeelsgerelateerde uitgaven, zoals concertkaartjes of hotelovernachtingen.