185.000 ondernemers vragen aandacht Eerste Kamer voor gevolgen WAB

18 maart 2019

Namens 185.000 ondernemers overhandigden verschillende ondernemers, branches en de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland op 12 maart een manifest aan de vaste Kamercommissie van SZW van de Eerste Kamer. In dit manifest vragen zij aandacht voor een aantal onbedoelde effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De actie is onderdeel van de campagne Zo werkt het niet!

Goed bedoeld, maar…

De WAB, hoe goed bedoeld ook, leidt volgens de ondernemers tot hogere kosten en veel meer administratief gedoe bij de inzet van tijdelijk werk, zoals seizoenswerk. De negen organisaties achter de campagne vragen daarom dringend om aanpassing van de wet. Als de WAB in deze vorm doorgang vindt, worden ondernemers straks onder meer met een hogere ww-premie gestraft als zij tijdelijk werk of extra werk bij pieken aanbieden. Dit terwijl tijdelijk werk in sectoren als de horeca, de recreatie, de landbouw of de beveiliging geen keuze is. De appels hoeven immers maar één keer per jaar van de boom.

Eerste resultaat van de campagne 'zo werkt het niet'

In de Tweede kamer is mede dankzij de campagne 'Zo werkt het niet!' bereikt dat er een streep is gehaald door de hoge ww-premie voor scholieren en studenten. Maar we zijn er nog niet. Ook in de huidige vorm benadeelt de wet ondernemers in verschillende sectoren nog sterk. De WAB moet dan ook nog verder worden aangepast op de volgende punten: Geen ww-boete voor seizoens- en ander tijdelijk werk; geen transitievergoeding vanaf dag 1 en behoud van flexibiliteit rond oproepovereenkomsten.

Bekijk hier het volledige artikel.