Bron

Green Events

20 best practice verhalen van groene festivals

8 december 2022

Laat je inspireren door 20 groene festivalverhalen, samengebracht door Future Festival Tools.

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 zal een verbod op wegwerp plastics gelden: hergebruik wordt de norm. Green Events geeft handvaten, praktijkvoorbeelden, en inspirerende verhalen rondom de ecologische & sociale transitie voor de evenementen van morgen.

Uit heel Europa zijn 20 best practices en festivalverhalen verzameld , die je in je eigen fesival of event kunt verweven.

Begeleidingstraject over circulaire bekersystemenGreen Events start in februari 2023 met een begeleidingstraject voor organisatoren of gemeenten die aan de slag willen met de implementatie van een bekersysteem en hier hulp bij kunnen gebruiken. Voor meer informatie neem dan contact op met info@greenevents.nl.

Ministeriële regeling Verbond single use plastics

In maart 2022 is de definitieve ministeriële regeling Verbod single use plastics gepubliceerd. De regeling is van kracht per 1 juli 2023.

Minder wegwerp, meer hergebruik

De maatregelen gelden overal waar wegwerpbekers en voedselverpakkingen worden gebruikt, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in 2 categorieën:

  1. Consumptie ter plaatse

  2. Consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen.

De meeste festivals en evenementen zullen onder de eerste noemer vallen. Hiervoor geldt een verbod op wegwerp, en hergebruik wordt de norm. Hier is één uitzondering op, die voortkomt uit het stakeholder proces: het aanbieden van hoogwaardig recyclebare alternatieven is toegestaan als deze voldoen aan de verplichte recyclingpercentages van 75% in 2024, jaarlijks met 5% oplopend tot 90% in 2027. Hoogwaardige recycling betekent in deze regeling dat er weer nieuwe bekers of voedselverpakkingen van gemaakt kunnen worden, volgens de Europese regels die gelden voor de recycling van voedselcontactmaterialen.

Deze uitzondering geldt niet voor PLA- of koffiebekers, deze zijn namelijk (nog) niet hoogwaardig recyclebaar. Voor evenementen betekent dit concreet dat er alleen nog gebruik gemaakt mag worden van herbruikbare bekers of recyclebare PET-bekers, mits deze voor 75-90% gerecycled kunnen worden. Voedselverpakkingen zijn op dit momenten nog niet hoogwaardig recyclebaar (behalve PET-schalen voor koude toepassingen) dus deze moeten voor herbruikbare alternatieven of volledig plastic vrije varianten worden vervangen.