23 Europese festivals sluiten zich aan bij Green Deal Circular Festivals

25 oktober 2022

Op vrijdag 21 oktober hebben 23 Europese festivals zich op de ADE Green-conferentie in Amsterdam aangesloten bij Green Deal Circular Festivals.

Dit is het het Europese samenwerkingsverband van koplopers voor een duurzame festivalsector. Door bij te tekenen is het aantal deelnemende partijen in één klap meer dan verdubbeld tot 43 festivals uit 14 landen.

De 23 nieuwe partijen zijn Amsterdam Dance Event, Awakenings Festival, Awakenings Summer Festival, Boom Festival, Castle Fest, Department Festival, EXIT Festival, Georgie’s, Komm schon Alter, Lago Lago, Le Guess Who?, Meadows in the Mountains, Mysteryland, NorthSide, Oranjebloesem, Øyafestivalen, Paradise City Festival, Pohoda Festival, Sziget Festival, Welcome to the Village, Wild Paths Festival en Wonderfeel.

De festivals Amsterdam Open Air, Best Kept Secret Festival, Boardmasters, Body & Soul, Boomtown, DGTL Amsterdam, Down The Rabbit Hole, Eurosonic Noorderslag, Into The Great Wide Open, Lowlands, Mañana Mañana, Milkshake Festival, North Sea Jazz, Pukkelpop, Roskilde Festival, Shambala, Superbloom, Vierdaagsefeesten, We Love Green en Zwarte Cross namen al deel aan de GDCF.

Awakenings is al sinds 2020 onderdeel van het initiatief, maar heeft door corona dit jaar pas officieel getekend.

De Green Deal Circular Festivals (GDCF) stimuleert duurzame innovatie en samenwerking in de Europese festivalwereld. Deelnemende Nederlandse en Europese organisaties werken samen in deze Green Deal om circulair en klimaatneutraal te kunnen zijn in 2025. De partijen richten zich hiermee op vijf thema’s: energie, eten en drinken, reizen en transport, materialen en water. De GDCF wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Tijdens ADE Green presenteerde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg de eerste circulaire campingtafel, gemaakt van gerecycled campingafval van de laatste editie van Lowlands. De campingtafel kwam tot stand tijdens een pilot in het kader van de Green Deal Circular Festivals, waarin Lowlands samenwerkte met UPPACT en Innofest.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: “Wat nu op Lowlands gebeurt is door de samenwerking in de GDCF straks gemeengoed op Europese festivals en hopelijk in de hele maatschappij. Wat op Lowlands kan, kan overal.” Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen onderstreept het belang van circulariteit: “Dit is een goed voorbeeld van circulaire economie in de praktijk. Het is mooi om de innovatieve kracht van de sector te zien. De samenwerking met festivals is een goed voorbeeld voor andere sectoren.”