Bron

DEN.nl

5 tips voor een toegankelijke website

12 oktober 2023

Nederland telt meer dan 250.000 mensen met een visuele beperking.

Culturele instellingen die een overheidssubsidie ontvangen zijn verplicht om hun websites voor iedereen toegankelijk te maken en uiteindelijk het toegankelijkheidslabel A te krijgen. Hoe zorg je dat ook jouw aanbod beschikbaar is voor deze groep? Start met een toegankelijke website. Deze tips van DEN helpen je op weg.

Om ervoor te zorgen dat het internet toegankelijk wordt voor iedereen kun je meerdere acties ondernemen. Geen idee waar je moet beginnen om jouw website toegankelijker te maken? Onderzoeksbureau Accessibility onderzoekt vele websites op toegankelijkheid, zo ook die van DEN.nl. Wij vroegen hen wat de meest voorkomende missers zijn in de websites die zij testen. Dit zijn de 5 tips:

1. Voeg meer contrast toe om de leesbaarheid te verbeteren

Het gebruik van sommige kleurencombinaties zorgt ervoor dat kleurenblinden de tekst niet (goed) kunnen lezen. Daarom is een goed contrast tussen de tekst en de achtergrond belangrijk. Een zwarte tekst op een witte achtergrond geeft het hoogste contrast. Maar ook andere kleurencombinaties kunnen werken, zolang het contrast maar minimaal 4,5:1 is. Op het internet vind je verschillende websites, zoals coolors.co, die aangeven of jouw kleurencombinaties een goed genoeg contrast hebben. Let hierbij ook op de tekst binnen afbeeldingen. Ook WebAIM’s kleurcontrast checker kan je verder helpen met het controleren van de contrasten.

2. Verbeter de scanbaarheid door het gebruik van koppen

Iemand die slecht of niet kan zien, gebruikt een schermlezer die de online teksten voorleest. Gebruikers laten vaak eerst alle koppen oplezen om te bepalen of de inhoud van de website interessant voor hen is. De schermlezer leest de pagina voor van boven naar beneden van kop naar kop. Het is daarom belangrijk dat jouw pagina’s goed gestructureerd zijn door gebruik te maken van koppen met een logische volgorde. In het CMS van de website worden dat headings, H1, H2, H3, etc. genoemd. Door dit goed te gebruiken wordt de webpagina beter scanbaar voor de spraaksoftware.

Zo is bijvoorbeeld de structuur van deze pagina opgebouwd in koppen:

H1 5. tips voor een toegankelijke website

H2 1. Voeg meer contrast toe om de leesbaarheid te verbeteren

H2 2. Verbeter de scanbaarheid door het gebruik van koppen

H2 3. Maak afbeeldingen ‘zichtbaar’ met tekst

H2 4. Zorg dat een formulier in te vullen is

H2 5. Geef pagina’s en afbeeldingen een duidelijke en unieke naam

3. Maak afbeeldingen ‘zichtbaar’ met tekst

Als je een foto uploadt op een pagina kan je hieraan een alt-tekst toevoegen. Deze tekst wordt ook aan de gebruiker voorgelezen door de spraaksoftware. Door een heldere tekst toe te voegen kunnen ook mensen met een visuele beperking de informatie ‘zien’. Dit is alleen nodig bij afbeeldingen die iets toevoegen aan een tekst. Bij decoratieve afbeeldingen laat je een bijschrift of alt-tekst weg zodat deze afbeelding niet wordt gezien en voorgelezen door een schermlezer.

Lees hier verder voor de overige tips.