mkbservicedesk.nl
90% zzp’ers ziet zichzelf niet als schijnzelfstandige, opdrachtgevers twijfelen
14 mei 2025
Wat betekent dit verschil in inzicht voor jou als zelfstandige of opdrachtgever?
Bijna 90% van de zzp'ers beschouwt zichzelf niet als schijnzelfstandige, terwijl slechts de helft van de opdrachtgevers deze mening deelt. Dit blijkt uit recent onderzoek van KVK onder vijfhonderd zzp'ers en vijfhonderd opdrachtgevers. Tegelijkertijd stabiliseert het aantal zelfstandigen in Nederland, met bijna 1,8 miljoen ingeschreven zzp'ers in april. Dat meldt MKBservicedesk.
Groot verschil in beoordeling schijnzelfstandigheid
Uit het KVK-onderzoek blijkt dat beide groepen goed geïnformeerd zijn: 9 op de 10 respondenten weet wat de handhaving op schijnzelfstandigheid betekent voor hun bedrijf. Toch beoordelen ze hun situatie heel anders:
- Bijna 90% van de zzp’ers ziet zichzelf bij de huidige opdracht niet als schijnzelfstandige
- Slechts 50% van de opdrachtgevers deelt deze mening
- Dit verschil toont wel aan dat er nog veel onduidelijkheden zijn over wat schijnzelfstandigheid nu inhoudt.
Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, licht richting De Ondernemer toe: “Het feit dat 90% van de zzp’ers zichzelf geen schijnzelfstandige vindt, maar dat opdrachtgevers hier heel anders tegenaan kijken, geeft aan dat er nog veel onzekerheid is. Beide partijen zoeken naar duidelijkheid en stabiliteit.”
Aantal zzp’ers blijft stabiel, maar sectoren verschillen
De trend van de afgelopen maanden zet door: het aantal stoppers onder zzp’ers steeg met bijna een kwart vergeleken met april vorig jaar, terwijl het aantal starters met ongeveer een vijfde daalde. Per sector zijn er duidelijke verschillen zichtbaar. De zorg en bouw laten opnieuw een daling zien in het aantal zzp’ers, terwijl vrijwel alle andere sectoren een lichte stijging vertonen.
Deze cijfers komen in een periode waarin de handhaving op schijnzelfstandigheid is aangescherpt. Sinds 1 januari 2025 kunnen werkgevers een naheffing krijgen als blijkt dat ze zelfstandigen inhuren voor werk dat eigenlijk in een vast dienstverband moet worden uitgevoerd. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van Financiën (NSC) meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld.