Bron

Pearle*

Achtergrond: Europees Parlement rapport over muziekstreaming

29 januari 2024

Op 17 januari stemde het Europees Parlement over een eigen-initiatiefrapport van Europarlementariër Ibán García del Blanco (S&D, Spanje) over culturele diversiteit en de omstandigheden voor auteurs op de Europese markt voor muziekstreaming.

Met de stemming roept het Europees Parlement op tot EU-regels om ervoor te zorgen dat de muziekstreamingsector eerlijk en duurzaam is, en op deze manier het onevenwicht in de inkomstenverdeling van de muziekstreamingmarkt aan te pakken.

Het Europees Parlement dringt aan op een nieuw EU-juridisch kader voor de sector, waar momenteel geen Europese Unie-regels van toepassing zijn, en op herziening van de huidige “pre-digitale royaltytarieven”. Het Europees Parlement roept ook op tot EU-maatregelen om ervoor te zorgen dat Europese muziekwerken meer zichtbaar, prominent en toegankelijk zijn te midden van de “overweldigende hoeveelheid” voortdurend groeiende inhoud op muziekstreamingplatforms. In geval van wetgeving vraagt het Europees Parlement om platforms te verplichten hun algoritmen en aanbevelingstools transparant te maken om oneerlijke praktijken te voorkomen, zoals het manipuleren van streamcijfers, vermoedelijk gebruikt om de vergoedingen van artiesten te verminderen.

Wat betreft kunstmatige intelligentie (AI) in muziek stellen Europarlementariërs voor om een label in te voeren om het publiek te informeren wanneer de nummers die ze beluisteren zijn gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI) en dringen ze aan op maatregelen tegen ‘deepfakes’ op muziekstreamingplatforms (die identiteiten, stemmen en gelijkenissen van auteurs gebruiken zonder hun toestemming).

Digitale muziekplatforms en muziekdiensten bieden momenteel toegang tot maximaal 100 miljoen nummers, ofwel gratis of tegen een relatief lage maandelijkse abonnementsprijs. Streaming vertegenwoordigt 67% van de wereldwijde omzet in de muzieksector, met een jaaromzet van 22,6 miljard USD.