Bron

Div

Achtergrond: het portretrecht en de eventuele afbeelding van werknemers

25 juni 2024

Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s van hun werknemers, bijvoorbeeld op hun website, of in jaarverslagen.

Als werkgever mag je foto's van collega's echter niet zomaar gebruiken, omdat dit in strijd kan zijn met het portretrecht. Het is belangrijk om te weten onder welke voorwaarden jouw organisatie foto’s van collega's mag gebruiken en welke rechten men heeft als foto zonder toestemming worden gebruikt.

Achtergrond: het portretrecht en de eventuele afbeelding van werknemers

Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s van hun werknemers, bijvoorbeeld op hun website, posters of folders. Je werkgever mag jouw foto echter niet zomaar gebruiken, omdat dit in strijd kan zijn met jouw portretrecht. Het is belangrijk om te weten onder welke voorwaarden jouw organisatie foto’s van jou mag gebruiken en welke rechten jij hebt als jouw foto zonder toestemming wordt gebruikt.

Definitie van een portret

Een portret wordt gedefinieerd als een afbeelding van een gelaat, met of zonder andere lichaamsdelen, op welke wijze dan ook vastgelegd. Zelfs een sfeerfoto van een medewerker op kantoor kan als portret worden beschouwd, zelfs als het gezicht van de medewerker niet duidelijk zichtbaar is.

Rechten bij gebruik van een portret

Als je als werkgever foto’s van collega’s gebruikt zonder toestemming, kunnen de desbetreffende mensen hier bezwaar tegen maken op basis van redelijke belangen, zoals privacy of het voorkomen van bespotting. In sommige gevallen kun men eisen dat de foto wordt verwijderd en mogelijk zelfs een schadevergoeding te ontvangen.

Geen redelijk belang? Gebruik zonder toestemming

Als er echter geen redelijk belang is om bezwaar te maken, mag een portret zonder toestemming worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor een sfeerfoto van het kantoor of een personeelsuitje waar collega’s op staan.

Toestemming voor marketingdoeleinden

Voor marketingdoeleinden is een redelijk belang vaak wel aanwezig, waardoor het verstandig is om toestemming van collega’s te verkrijgen voordat foto’s worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld worden vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst of door het tekenen van een quitclaim (zie voorbeeld).

Voorkom juridische problemen

Het is belangrijk dat iedereen begrijpt waarvoor foto’s van collega’s worden gebruikt en dat je hier toestemming voor wordt gegeven. Dit voorkomt mogelijke juridische problemen.