Bron

AWVN.nl

Achtergrond: Stop met generatiedenken op de werkvloer

31 augustus 2023

Op de werkvloer komen meerdere generaties werknemers samen: van babyboomers tot Gen Z’ers. Daar kunnen grote (leeftijds)verschillen tussen zitten.

Er wordt veel gezegd en geschreven over hoe de verschillende generaties kijken naar werk en wat zij daarin belangrijk vinden. De jongste generaties zouden bijvoorbeeld heel anders zijn dan eerdere generaties en dat zou om ander leiderschap vragen. Wat is hier nu van waar en wat kun je hiermee als werkgever?

Wat is generatiedenken?

Met generatiedenken wordt het concept bedoeld van hoe je omgaat met de verschillende generaties die op een bepaald moment actief zijn op de arbeidsmarkt. Groepen mensen worden daarbij op basis van hun geboortejaar ingedeeld in een generatie. Op de huidige arbeidsmarkt kunnen de volgende generaties voorkomen: babyboomers, generatie X, de pragmatische generatie, millennials (generatie Y) en generatie Z.

Generatiedenken wordt gebruikt om verschillen tussen groepen mensen te verklaren. Het idee is dat je wordt gevormd door historische gebeurtenissen en ervaringen in je jeugd. Denk aan oorlogssituaties, economisch moeilijke tijden of dat je bent opgegroeid in het digitale tijdperk. Deze ervaringen zouden bepalen hoe jij en de andere mensen die in dezelfde periode zijn opgegroeid in het leven staan en welke zaken je belangrijk vindt. Als het gaat over werk is dat bijvoorbeeld de wens om flexibele werktijden, de mate van autonomie, ontwikkelmogelijkheden, wel of geen vast contract. Over millennials wordt bijvoorbeeld gezegd dat zij ‘heel ambitieus zijn, hoge verwachtingen hebben over salaris en weggaan als het ze niet bevalt’. ‘Gen Z’ers willen vooral parttime werken en werk moet vooral leuk zijn.’

Lees hier verder