ACM wil minimumtarieven zzp’ers onderzoeken

7 februari 2019

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) is bereid onderzoek te doen naar minimumtarieven voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Twee medewerkers van de ACM, econoom Marcel Canoy en jurist Kees Hellingman, stellen in Trouw dat een bodemtarief voor zzp’ers wenselijk kan zijn wanneer zzp’ers de positie van vaste werknemers ondermijnen en met hun lage tarieven hun eigen gezondheid in gevaar brengen.

Canoy en Hellingman wijken daarmee af van het ACM-standpunt dat zzp’ers ondernemers zijn die onderling geen prijsafspraken mogen maken. Volgens de twee experts is het door de veranderende arbeidsmarkt wenselijk voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt prijsafspraken toe te staan vergelijkbaar met cao’s voor werknemers.

‘Er zijn zzp’ers die gokken met hun gezondheid’, zegt Canoy in de krant. ‘Die zeggen: ik gok erop dat ik niet ziek word en neem geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Alleen om een lager tarief te kunnen hanteren. Het is vreemd dat wat we verbieden bij werknemers nu wel gebeurt bij zzp’ers.’

Volgens Hellingman zullen er alleen uitzonderingen op de mededingingswet mogelijk zijn voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, ‘om iets van bescherming te creëren voor amper rondkomende freelancers’.