Bron

taxlive.nl

Adviescollege toetsing regeldruk: wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

16 november 2023

"Het voorstel leidt tot meer in plaats van minder regeldruk voor burgers en bedrijven."

Het conceptwetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet, meldt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). De internetconsultatie voor het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is op 10 november 2023 gesloten. Het kabinet wil met de wet duidelijker maken wanneer het werk kan worden gedaan door een zzp'er en wanneer daarvoor iemand in loondienst moet worden genomen. Voor de wet is onder meer gekeken hoe rechters in het verleden hebben beslist in dit soort zaken.

Volgens het ATR zal de wet niet bijdragen aan het verminderen van schijnzelfstandigheid. De wet zorgt niet voor meer “duidelijkheid en eenvoud voor bedrijven, werkenden en zelfstandigen bij het beoordelen van arbeidsrelaties”, zegt het in een advies aan de minister.

Ook neemt de regeldruk niet af met het wetsvoorstel, oordeelt het adviescollege. Het ministerie zou eerst met individuele werkgevers en zelfstandigen in gesprek moeten gaan voordat het wetsvoorstel wordt ingediend. Ook zou eerst een praktijkproef moeten worden gehouden, vindt het ATR.

Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een zzp’er wordt ingehuurd, maar eigenlijk in loondienst is. Dat biedt voordelen aan een werkgever, want die hoeft dan onder meer geen sociale premies af te dragen of loonbelasting te betalen. Ook is een zzp’er makkelijker te ontslaan.

Volgens het adviescollege verandert er niks voor de rechtspraak met het wetsvoorstel van Van Gennip. Rechters kijken op dezelfde manier als in het wetsvoorstel naar de vraag of iemand zelfstandige is of in loondienst moet zijn, aldus het ATR.

Eerder spande vakbond FNV een rechtszaak aan tegen Uber over schijnzelfstandigheid, omdat Uber chauffeurs behandelt als zzp’ers. Volgens de vakbond zijn de chauffeurs praktisch gezien echter werknemers, maar krijgen zij niet hetzelfde loon en andere voordelen die werknemers wel krijgen. De rechter bepaalde twee jaar geleden dat Uber de chauffeurs in dienst moet nemen, waarna het bedrijf in hoger beroep ging. Hof Amsterdam liet vorige maand weten eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het een uitspraak doet.