(Anonieme) meldingen: wat moet je ermee en wat kun je ermee?

9 april 2025

Steeds meer werkgevers krijgen te maken met (anonieme) meldingen over een onveilige werkomgeving.

Hoewel het meestal duidelijk is dat onderzoek noodzakelijk is, kan het onduidelijk zijn hoe dit moet worden aangepakt. Welk type onderzoek is het meest geschikt? Doe je het zelf of besteed je het uit? Zijn werknemers verplicht mee te werken? Höcker Advocaten geeft antwoord.

Wettelijke verplichting van de werkgever

Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen. Dit betekent ook dat zij verplicht zijn een onderzoek te starten wanneer zij (anonieme) meldingen ontvangen over een onveilige werkomgeving. Welk type onderzoek passend is, hangt af van de aard van de meldingen en het doel van het onderzoek.

Het doen van onderzoek

Wanneer (anonieme) meldingen binnenkomen die nog niet gericht zijn op een specifieke persoon of gebeurtenis, is het aan te raden te beginnen met een cultuur- of oriënterend onderzoek. Deze onderzoeken geven inzicht in de organisatiecultuur en bieden een breder beeld van de gevoelens en ervaringen binnen de organisatie. Cultuur- of oriënterende onderzoeken worden over het algemeen gedaan aan de hand van (anonieme) vragenlijsten of interviews.

Als uit de meldingen – of uit het oriënterende of cultuuronderzoek – herhaaldelijk een specifieke naam van een werknemer of een concrete gebeurtenis naar voren komt, kan dit aanleiding zijn voor een meer specifiek (vervolg)onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een persoonsgericht of feitenonderzoek zijn, waarmee beter kan worden vastgesteld wat zich precies heeft voorgedaan.

Persoonsgerichte of feitelijke onderzoeken moeten zorgvuldig en volgens specifieke eisen worden uitgevoerd. Het onderzoek moet onafhankelijk en voortvarend plaatsvinden, en het principe van hoor en wederhoor moet worden gewaarborgd. Daarnaast heeft de werkgever de plicht om zich gedurende het onderzoek tegenover zowel de beklaagde als de klagers als een goed werkgever te gedragen.

Lees hier het hele artikel