Avondklok als nieuwe coronamaatregel vanaf zaterdag 23 januari, 21.00 uur

26 januari 2021

De Tweede Kamer heeft op 21 januari ingestemd met het kabinetsplan om een avondklok in te voeren. Deze maatregel gaat in op zaterdag 23 januari en duurt tot minimaal 10 februari. De avondklok geldt van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur 's ochtends.

 • Zie hier de infographic over de Avondklok.
 • Zie hier de Q&A over de Avondklok.
 • Zie hier de werkgeversverklaring i.v.m. de Avondklok.
 • Zie hier de eigen verklaring i.v.m. de Avondklok.

Meer informatie van de overheid volgt nog, maar wat alvast bekend gemaakt is:

Van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends
Het is de bedoeling dat iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. 

Britse variant 
Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is € 95.

De regels zoals het kabinet voorstelt:

 • Je blijft tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen.
 • Je gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:
 1. bij een calamiteit;
 2. als jezelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
 3. als je van je werkgever voor werk naar buiten moet;
 4. als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
 5. als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 6. als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
 7. als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

Formulieren
De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze pagina
Zie ook boven.
Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt.
Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je  hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Werk
Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kan je aan je werkgever vragen. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan. 

Tot 10 februari
De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.