BAM! Popauteurs reikt ’t Gouden Tulpje uit aan Peter Kwint

2 maart 2021

BAM! Popauteurs heeft maandag 1 maart 2021 ’t Gouden Tulpje uitgereikt aan politicus Peter Kwint.

Bekijk hier de video.

’t Gouden Tulpje is een jaarlijkse award die wordt uitgereikt aan een persoon die zich de afgelopen periode uitzonderlijk heeft ingezet voor de Nederlandse popmuziek en voor popmuzikanten in het bijzonder.

De award is in het leven geroepen door BAM! Popauteurs, en met de uitreiking wil de belangenvereniging aandacht vragen voor de positie van popmuziek binnen het cultuurbeleid.

Peter Kwint zet zich als SP-Kamerlid al jaren in voor betere inkomsten en een sterkere rechtspositie van popmuzikanten, en voor behoud en verbetering van de Nederlandse popsector in het algemeen. Dit deed hij de afgelopen jaren onder andere door zich in de Tweede Kamer meermaals uit te spreken tegen secondary ticketing (het opkopen en doorverkopen van concertkaartjes), door popmuziek binnen het politieke stelsel serieus op de kaart te zetten, en door een volledig nieuwe Popnota op te stellen en te presenteren. Deze Popnota geeft aan hoe popmuziek binnen overheidsbeleid sectorbreed ondersteund zou moeten worden.

Daarnaast heeft Peter zich altijd hard gemaakt voor een sterke positie voor makers (muzikanten/songwriters). Recent nog, door een succesvol aangenomen motie in te dienen voor een fatsoenlijke vergoeding voor muzikanten die optreden bij de publieke omroep met daarin de nu al legendarische zin ‘overwegende dat erkenning noch exposure een geldig betaalmiddel is’.

BAM! Popauteurs is de grootste beroepsvereniging in Nederland voor popmuzikanten, en vertegenwoordigt de belangen van songwriters en artiesten.