BAM! Popauteurs: “Zwalkend beleid schaadt artiesten”

16 juli 2021

Niet vaak wordt hoop zo snel weer de grond ingeboord. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de muzieksector wegens de snel oplopende besmettingen wederom grotendeels wordt stilgelegd.

BAM! Popauteurs schrijft hierover: "Na bijna anderhalf jaar lang stil te hebben gezeten en met minimale middelen vanuit de overheid te zijn geholpen, was er voor onze sector eindelijk weer zicht op een festivalzomer. We zouden weer kunnen gaan doen wij wat wij het liefste doen en wat ons vak is: optreden voor publiek. Maar helaas, al twee weken nadat de versoepelingen bekend werden gemaakt zijn ze grotendeels alweer teruggedraaid.

Dit zwalkende beleid richt ontzettend veel schade aan bij artiesten, zowel financieel als mentaal en creatief. Onze sector heeft de afgelopen anderhalf jaar haar uiterste best gedaan mee te werken aan experimenten om ervoor te zorgen dat we weer veilig met z’n allen naar concerten en festivals kunnen gaan, en om ervoor te zorgen dat er straks überhaupt nog een muzieksector bestaat.

De huidige garantiefondsregeling dekt maar 80% van de onkosten van festivals die hier aanspraak op maken, en van die 80% die vergoed wordt is het de vraag of hiervan ook daadwerkelijk een deel bij de artiesten terecht gaat komen. Bovendien valt nachtcultuur nu wederom volledig buiten de boot van het garantiefonds, terwijl organisatoren in deze sector juist veel productiekosten hebben gemaakt. Het is onmogelijk om van bezoekers van dansfeesten te verlangen dat ze op een stoel blijven zitten, en dus kan er een streep door vrijwel alle georganiseerde evenementen.

Om deze nieuwe schade binnen de sector op te vangen is het noodzakelijk dat de garantiefondsregeling 100% van de geleden schade uitkeert, waarbij ook de gages van de geboekte artiesten gegarandeerd worden betaald. Bovendien moet de regeling worden uitgebreid naar alle festivals die op deze korte termijn weer geschrapt moeten worden. Dit is de enige manier om de klap die nu weer wordt uitgedeeld aan de sector op te vangen.

Daarnaast zijn er meer maatregelen nodig: de bestaande maatregelen zoals de TOZO moeten worden verlengd en daar waar nodig worden uitgebreid, en de TONK en de TVL moeten voortgezet worden en moeten beter aansluiten bij de praktijk. De rechtensector zou ondersteund moeten worden totdat we op het punt komen dat artiesten en popmuzikanten weer hun werk live kunnen uitvoeren zonder beperkende maatregelen.

Dit rommelige beleid is een trap na, ónder de gordel, terwijl de tegenstander al op de grond ligt. Pijnlijk, onnodig, en schadelijk."

BAM! Popauteurs is de grootste beroepsvereniging voor popartiesten, muzikanten en songwriters, en is er om hun belangen te behartigen. Zij vertegenwoordigt songwriters en artiesten uit alle popgenres: van dance tot hiphop, het levenslied en indie. De leden van de vereniging zijn samen goed voor meer dan 100 nationale en internationale awards (Gouden Harpen, Edisons en Buma Awards). Lid zijn o.a. Jeangu Macrooy, Eefje de Visser, Kensington, BLØF en De Staat.