Beloningen helpen werknemer bij stoppen met roken

7 november 2018

Het aanbieden van groepstrainingen gecombineerd met beloningen kan een effectieve methode zijn om werknemers te laten stoppen met roken, zo wijst een recente wetenschappelijke studie uit.

Werknemers mogen natuurlijk zelf weten welke leefstijl zij zichzelf aanmeten. Maar een werkgever heeft er wel belang bij dat werknemers gezond leven en daardoor hun kans op ziekte verkleinen. Als werkgever kan je ervoor kiezen om rokende werknemers ondersteuning te bieden bij het stoppen met roken.

Universiteit Maastricht onderzocht het effect van een aanpak waarbij werknemers groepstrainingen volgden om van hun rookverslaving af te komen én beloningen kregen als zij na een periode nog steeds gestopt waren met roken. Conclusie was dat de deelnemers van de stoptrainingen die een stopbeloning ontvingen, een significant grotere kans maakten om langdurig te stoppen met roken dan deelnemers van de training die niet op een beloning van hun werkgever konden rekenen.

Geen hoge beloningen nodig voor resultaat
Het onderzoek vond plaats bij willekeurige organisaties uit diverse sectoren. Zeven weken lang volgden rokende werknemers wekelijks een stoptraining. Een deel van de werknemers ontving na afloop van het trainingsprogramma een cadeaubon van € 50 als zij gestopt waren. Hielden zij dit drie maanden vol, dan kregen zij opnieuw € 50 en na zes maanden nogmaals. Werknemers die een jaar lang gestopt waren, kregen zelfs € 200. Van de werknemers die een beloning kregen, rookte 41% na een jaar nog steeds niet. Bij de werknemers die geen beloning kregen, ging het om 26%.

Cursus stoppen met roken met fiscaal voordeel
Het onderzoek kan werkgevers motiveren om cursussen stoppen met roken met bijbehorende beloningen aan te bieden. De combinatie van groepstraining en beloning is belangrijk om goede resultaten te behalen, zo geven de onderzoekers aan.

Werkgevers kunnen een cursus stoppen met roken onder voorwaarden onbelast aanbieden, wat de aanpak extra interessant maakt. Zo’n cursus is namelijk mogelijk te zien als arbovoorziening, waarvoor voordelige fiscale regels gelden. Een andere manier waarop de werkgever de cursus voor de werknemer onbelast kan laten, is door de vergoeding hiervan onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Indien je hier meer over wilt weten, neem gerust contacvt op met het VNPF-kantoor.