Rutgers
Ben je oke?-onderzoek: Herhaaldelijk consent checken maakt seks fijner en veiliger
25 juni 2024
De meerderheid van de Nederlandse jongvolwassenen (18-25 jaar) voelt zich veiliger tijdens seks met regelmatige consent checks.
Uit recent onderzoek van Rutgers, in samenwerking met Ipsos I&O, blijkt dat Nederlandse jongvolwassenen (18-25 jaar) zich veiliger voelen tijdens seksuele ontmoetingen wanneer hun sekspartner herhaaldelijk om toestemming vraagt. Jongvolwassenen die meerdere keren om consent worden gevraagd, beoordelen hun seksuele ervaring gemiddeld met een 8,3. Dit cijfer daalt naar een 7,8 bij eenmalige consent checks en verder naar een 7,4 wanneer er helemaal geen consent wordt gevraagd.
Het onderzoek toont aan dat actief en herhaaldelijk consent vragen leidt tot plezierigere seksuele ervaringen, in lijn met de nieuwe wet Seksuele Misdrijven, waarin consent een centrale rol speelt.De manier waarop consent wordt gevraagd, heeft geen significante invloed op de waardering van de ervaring. Zowel verbaal (8,2) als non-verbaal (8,1) afstemmen resulteert in hoge rapportcijfers.
Veiliger en plezieriger
Het onderzoek wijst uit dat jongvolwassenen zich veiliger voelen wanneer hun sekspartner herhaaldelijk om toestemming vraagt: 91% van de respondenten voelt zich veilig in zulke gevallen, tegenover 82% bij eenmalige en 79% bij geen consent checks. Bovendien geven jongvolwassenen die meerdere keren om consent worden gevraagd vaker aan dat ze de seks als prettig ervaren (88%), vergeleken met eenmalige (78%) of geen consent checks (75%).
Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers, stelt: “Hoewel sommigen vrezen dat het vragen om consent een sfeerbreker kan zijn, blijkt het tegendeel waar. Door herhaaldelijk te checken wat beiden prettig vinden, kan men altijd terugkomen op eerdere instemming, wat de seksuele ontmoeting verbetert.”
Ben je oke? en de nieuwe wet
Bij hun laatste seksuele ontmoeting checkte 91% van de jongvolwassenen om consent, en 90% vindt het belangrijk dat consent gevraagd wordt. De nieuwe wet Seksuele Misdrijven, die op 1 juli ingaat, stelt dat iemand strafbaar is voor seksueel geweld als hij of zij wist of had kunnen vermoeden dat de ander geen seks wilde, maar toch doorging.
In aanloop naar deze wet lanceren Rutgers en Tinder een nieuwe publiekscampagne met praktische tips en voorbeelden over het afstemmen van consent. Deze ‘Ben je oké?’-campagne, met medewerking van bekende Nederlanders zoals Marije Zuurveld, Ritse de Jong en Noa Arranchart, zal vanaf 25 juni 2024 te zien zijn in de Tinder-app en op sociale media. De campagne beoogt jongvolwassenen bewust te maken van het belang van consent checken.