Bron

https://www.parool.nl/wereld/berlijnse-techno-wordt-duits-cultureel-erfgoed~b2762fac/

Foto

De Love Parade in 1999. Beeld ANP / Laif Agentur fuer Photos

Berlijnse techno wordt Duits cultureel erfgoed

21 maart 2024

Berlijnse techno wordt Duits cultureel erfgoed

De technoscene in Berlijn is tot Duits cultureel immaterieel erfgoed verklaard.

De Duitse erfgoedcommissie prijst de beroemde muziek en het nachtleven in de hoofdstad onder meer als ‘de soundtrack van het optimisme na de val van de muur’. Berlijn staat wereldwijd al jaren bekend om zijn elektronische muziek en het grote aantal nachtclubs, waarvoor toeristen speciaal naar de Duitse hoofdstad komen.

Matthias Roeingh, medeoprichter van de Love Parade en bekend onder zijn dj-naam dr. Motte, maakte zich hard voor het op de lijst plaatsen van techno.

Roeingh zegt tegen weekblad Der Spiegel blij te zijn met de aankondiging. Hij hoopt dat iedereen nu de culturele waarde van techno inziet en dat clubs misschien zelfs kunnen profiteren van de nieuwe status. Zo zou de gemeente het makkelijker kunnen maken om clubs te openen en te onderhouden.

Op de Duitse cultureel erfgoedlijst staan nu 150 entiteiten. Minister Claudia Roth (Cultuur) zegt dat de technocultuur staat voor waarden als diversiteit, respect en kosmopolitisme. Volgens haar illustreert de opname van techno op de lijst ‘een breder begrip van cultuur’.

De Duitse erfgoedcommissie is net als zijn Nederlandse evenknie aangesloten bij de Unesco, de organisatie voor onderwijs wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties.

Nog meer lezen? Bekijk ook het bericht op de website van de NOS